Hacizli malların satışı nasıl olur?

Hacizli malların satışı nasıl olur

Alacaklı haczedilen mal taşınır ise hacizden bir sene ve taşınmaz ise nihayet iki sene içinde satılmasını isteyebiliyor. Peki hacizli malların satışı nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı..

Borcunu ödemeyen kimselerin menkul ve gayrimenkul mallarına, alacaklının talebi üzerine adli ve idari makamlarca el konulması işlemine haciz adı veriliyor.

Alacaklı kişi İcra Müdürlüğü’ne gidilerek takip talebinde bulunduktan sonra; İcra Müdürlüğü söz konusu takip talebini düzenleyerek, borçluya bildiriyor. Borçlu, bu ödeme emrini aldıktan sonra tebligatta yazılı olan kurallara uymak zorunda kalıyor.

Borçlu tebligatta belirtilen hususlara uyarsa haciz işlemi yapılıyor.Borçlu kimsenin, borçlu olduğu miktar kadar sahip olduğu menkul ve gayrimenkul mallara konuluyor. Peki hacizli malların satışı nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı..

Hacizli malların satışı için; Her alacaklı mensup olduğu derece namına satış talebinde bulunabiliyor. Kanunen hacizleri evvelki dereceden artacak bedeller için muteber olan alacaklılardan her biri dahi mensup olduğu derece namına satış isteyebiliyor.

Haczi muvakkat olan alacaklı satış talebinde bulunamıyor ve hakkında 106 ncı maddedeki müddetler cerayan etmiyor.Muvakkaten veya ihtiyaten haczedilen mallar ancak 113 üncü maddenin son fıkrasında yazılı hallerde satılabiliyor.

Bir malın satılması kanuni müddet içinde istenmiyor veya talep geri alınıpta bu müddet içinde yenilenmezse o mal üzerindeki haciz kalkıyor.

İpotekli eve haciz konulur mu?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*