Haciz ne zaman kalkar?

haciz-ne-zaman-kalkar

Borcunu ödemeyen kimselerin menkul ve gayrimenkul mallarına, alacaklının talebi üzerine adli ve idari makamlarca el konulması işlemine haciz adı veriliyor. Peki Haciz ne zaman kalkar? diyorsanız işte yanıtı…

Haciz ne zaman kalkar?
Haciz, bir borçlunun borcunu ödememesi halinde, alacaklının icra yolu ile söz konusu borcun tahsilini aldığı işlem olarak karşımıza çıkıyor.

Borçluya ödeme emri ile belli bir süre veriliyor. Bu süre içerisinde borcun ödenmemesi halinde, hacizli malların satışı talep ediliyor.

Borçlu tebligatta belirtilen hususlara uymazsa haciz işlemi gerçekleşiyor. Borçlu kişinin, borçlu olduğu miktar kadar sahip olduğu menkul ve gayrimenkul mallara konuluyor. Peki Haciz ne zaman kalkar? diyorsanız işte yanıtı…

Bir malın satılması yasal süre içinde istenmez veya icra müdürü tarafından verilecek karar gereği gerekli gider 15 gün içinde depo edilmezse veya talep geri alınıp da kanuni müddet içinde yenilenmezse o mal üzerindeki haciz kalkıyor.

Hacizli malın satılması yönündeki talep bir defa geri alınabiliyor. Haczedilen resmi sicile kayıtlı malların, icra dairesiyle yapılacak yazışmalar sonucunda haczinin kalktığının tespit edilmesi hâlinde, sicili tutan idare tarafından haciz şerhi terkin edilir ve işlem ilgili icra dairesine bildiriliyor.

Birinci fıkra gereğince haczin kalkmasına sebebiyet veren alacaklı o mala yönelik olarak, haczin konulması ve muhafazası gibi tüm giderlerden sorumlu oluyor.

Haciz tutanak örneği!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com