Haciz işlemi nasıl durdurulur?

haciz işlemi nasıl durdurulur
İcra ve İflas Kanunu gereğince haciz, alacaklının haciz talebi sonrasında bu işlem taşınır ve taşınmaz mallar üzerinde uygulanıyor.Peki haciz işlemi nasıl durdurulur? diyorsanız işte yanıtı..

Haciz işleminin gerçekleşebilmesi için alacaklı tarafından haciz başvurusunda bulunulması gerekiyor. İcra müdürlüklerine yapılan takip başvurusuyla borçluya ödeme emri düzenlenerek gönderiliyor.

Borçlunun ödeme emrinde yazılı yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde takip kesinleşiyor ve haciz işlemleri başlıyor, haciz konulmuş oluyor.

Haciz işlemi alacaklı lehine yapıldığı için, haczi talep edecek kişinin alacaklının bizzat kendisi veya vekili olması gerekiyor.

Yargıtay kararlarına göre İİK’nun 6352 Sayılı Kanun’un 16. maddesi ile değişik 82. maddesinin üçüncü fıkrasına göre; “Para, kıymetli evrak, altın, gümüş, değerli taş, antika veya süs eşyası gibi kıymetli şeyler hariç olmak üzere, borçlu veya aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri için lüzumlu eşya; aynı amaçla kullanılan eşyanın birden fazla olması durumunda bunlardan biri haczedilemez.”Peki haciz işlemi nasıl durdurulur? diyorsanız işte yanıtı..

Haciz işleminin durdurulabilmesi için öncelikle dosya üzerindeki ilgili borcun ödenmesi gerekiyor. İlgili borcun ödenmesi halinde söz konusu hacizli mallar üzerinden haciz kalkıyor. Alacaklının talebi üzerine de mallar üzerindeki haciz durdurulabiliyor.

Haczin uygunsuz şekilde yapıldığına dair bir durum söz konusu ise borçlu haczin durdurulmasını talep edebiliyor. Mahkeme kararı ile haczin durdurulması mümkün oluyor.

Tek ev haczedilir mi?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*