Geriye dönük emlak vergisi iadesi!

Geriye dönük emlak vergisi iadesi
Emlak vergisi muafiyetinden habersiz bir şekilde vergi ödemesi yapılabiliyor. Kimi zaman da mükelleflerden fazla emlak vergisi alınabiliyor.Bu vergilerin iadesi yapılıyor. İşte geriye dönük emlak vergisi iadesi…

Emlak vergisi, gayrimenkulün değeri ve türüne göre hesaplanıyor. Vergi, her yıl taşınmaz mal sahipleri tarafından ödeniyor.Vergi esaslarının düzenlendiği 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince, meskenler için sıfır oranlı emlak vergisi uygulaması da bulunuyor.

Kanunen Türkiye sınırları içinde brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan tek dairesi olan ve emekli aylığından başka geliri olmayan emekliler, şehitlerin dul ve yetimleri, gaziler, engelliler ve geliri olmayan işsizlerin Emlak Vergisi oranı sıfıra indiriliyor ve vergiden muaf olunuyor.

Ancak muafiyet için bu koşullara sahip kimselerin belediyeye giderek bildirim yapması gerekiyor.Kimi zaman muafiyetten habersiz bir şekilde vergi ödemesi yapılabiliyor. Kimi zaman da mükelleflerden fazla emlak vergisi alınabiliyor. Peki geriye dönük emlak vergisi iadesi nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı…

53210 sayılı özelge gereğince belediyelerin (2015 yılı için) 2010 ve izleyen yıllara ait Emlak vergisi iadesinin yapılması gerekiyor.

Buna göre geriye dönük emlak vergisi iadesi için bir dilekçe ile belediyeye müracaat ediliyor. Belediyenin bu iadeyi yapmaması halinde emlak vergisi iadesi için dava açılabiliyor.

Hangi durumlarda emlak vergisi ödenmeyebilir?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com