Gayrimenkul ekspertiz raporu nasıl hazırlanır?

Gayrimenkul ekspertiz raporu nasıl hazırlanır

Ekspertiz raporu başvurusu kredi ile konut alınmak istendiğinde yapılıyor. Çünkü kredi verecek olan tüm bankalar öncelikle gayrimenkul için ekspertiz raporu istiyor. Peki gayrimenkul ekspertiz raporu nasıl hazırlanır? diyorsanız işte yanıtı…

Gayrimenkul ekspertiz raporu nasıl hazırlanır?
İpotek tesisi gerçekleşecek olan gayrimenkulün eksper adı verilen uzman kişiler tarafından gayrimenkul bilgilerinin, takyidatların, yaş ve konum gibi özelliklerinin belirtildiği ve gayrimenkulün değerinin belirlenmesini sağlayan işleme ekspertiz süreci deniyor.

Ekspertiz raporu kredi kullanımı için zorunlu olup, tamamlandıktan sonra bankaya sunuluyor. Banka bu rapora göre gayrimenkulün krediye uygun olup olmadığı, hangi miktarda kredi kullandırılabileceğini belirliyor. Oysa nakden satın alınan gayrimenkullerde böyle bir zorunluluk bulunmuyor.

Konut kredisi kullanımında devreye giren ekspertiz raporu, satın alınmak istenilen gayrimenkulün belirli özelliklerinin göz önünde bulundurulması sonucu düzenleniyor. Peki gayrimenkul ekspertiz raporu nasıl hazırlanır? Gayrimenkul ekspertiz raporunda nelere bakıılır? diyorsanız işte yanıtı…

Ekspertiz raporu, eksperler tarafından hazırlanıyor.

Ekspertiz raporu için;
– Binanın (gayrimenkulun) kimliği / açık adresi
– Kime ait olduğu / Türü
– Kaç katlı, kaç yaşında olduğu
– İmar durumu, Belediye ve Tapudan sorulur.
– Ulaşım : ulaşım özellikleri araştırılır.
– Gayrimenkulun Fiziki Durumu : Betonarme, kagir, yığma, çelik karkas, ahşap vb.
– Altyapı
– İtibar (bina ve sahibinin)
– Binanın inşaat değeri yukarıda anlatılanlar pozitif ise bir değer oluşuyor.

Bu raporlamanın yapılması için, ekspertiz firmasına müracaat edilmesi gerekiyor. Kredi alımlarında bankaların anlaşmalı olduğu firmalarla da çalışılabiliyor.

Gayrimenkul ekspertiz raporu örneği!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com