Gaiplik nedeniyle evliliğin feshi!

gaiplik-nedeniyle-evliligin-feshi

Ölüm tehlikesinin üzerinden en az bir yıl veya son haber tarihinin üzerinden en az beş yıl geçmiş olması halinde kişi hakkında gaiplik kararı alınıyor. Peki gaiplik nedeniyle evliliğin feshi nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı..

Gaiplik nedeniyle evliliğin feshi!
Kendisinden uzun zamandan beri haber alınamayan veya ölüm tehlikesi içinde kaybolan bir kimsenin ölümü hakkında kuvvetli olasılık varsa, hakları bu ölüme bağlı olanların müracaatı üzerine mahkeme bu kişinin gaipliğine karar verebiliyor.

Gaiplik kararı alınabilmesi için yetkili mahkemeye bir dilekçeyle başvuruluyor. Yekili mahkeme kişinin Türkiye’deki son yerleşim yeri; eğer Türkiye’de hiç yerleşmemişse nüfus sicilinde kayıtlı olduğu yer; böyle bir kayıt da yoksa anasının veya babasının kayıtlı bulunduğu yer mahkemesi oluyor.

Peki gaiplik nedeniyle evliliğin feshi nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı..

Gaiplik kararı ile gaibin evliliği kendiliğinden sona ermiyor. Gaipliğine karar verilen kişinin eşi evlilik feshedilmedikçe yeniden evlenemiyor. (TMK m.131/I).

Kaybolanın eşi evliliğin feshini, gaiplik başvurusuyla birlikte veya ayrıca açacağı bir davayla isteyebiliyor. Gaiplik nedeniyle evliliğin feshi dava dilekçesi aşağıda yer alıyor:

Gaiplik nedeniyle evliliğin feshi dilekçesi…

……. MAHKEMESİNE

……………

DAVACI :…….

VEKİLİ :…….

DAVALI : HASIMSIZ

KONU : Gaiplik sebebi ile evliliğin feshi

AÇIKLAMALAR :

1-Müvekkilimizin 25 yıldır evli bulunduğu eşi bundan 12 yıl kadar önce evini terk etmiştir. Evlilik kayıtları …….İli, ……. İlçesi, ……. Mahallesi, ……. Cilt No, ……. Sayfa No ve ……. Kütük Sıra Nodadır. Evliliklerinden ……. bulunmaktadır.

2-Tüm aramalara rağmen kendisinden gittiği günden bu yana hiçbir haber alınamayan ……. ile ilgili olarak müvekkilimiz tarafından ……. , ……. tarihinde ……. esas no ile açılan dava ……. tarihinde mahkemece kabul edilmiş ve ……. karar nolu ilam ile müvekkilimizin eşinin gaipliğine karar verilmiştir. Karar usulüne uygun olarak kesinleşmiştir.(Kesinleşme şerhi bulunan İlam ektedir)

3-Gaiplik kararına rağmen devam eden evliliğin feshini istemekteyiz.

YASAL NEDENLER : Medeni Yasa ve İlgili Mevzuat

KANITLAR : Nüfus Kaydı, Gaiplik ile ilgili Mahkeme Kararı, tanıklar, her türlü yasal kanıt.

İSTEM SONUCU : Açıklanan nedenler ile müvekkilimizin evvelce hakkında gaiplik kararı verilen eşi ile olan evliliğinin feshine karar verilmesini talep ederiz.
DAVACI VEKİLİ

Gaiplik kararı için nereye başvurulur?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com