Gaiplik kararı için dilekçe örneği!

Gaiplik kararı için dilekçe örneği

Bir kişiden haber alınamıyorsa ve ölüm tehlikesi varsa gaiplik kararı verilebilmesi için bir dilekçe ile mahkemeye başvuru yapılması gerekiyor.İşte gaiplik kararı için dilekçe örneği..

Medeni Kanun gereğince; ölüm tehlikesi içinde kaybolan veya kendisinden uzun zamandan beri haber alınamayan bir kimsenin ölümü hakkında kuvvetli olasılık varsa, hakları bu ölüme bağlı olanların başvurusu üzerine mahkeme bu kişinin gaipliğine karar verebiliyor.

Gaiplik kararının istenebilmesi için, ölüm tehlikesinin üzerinden en az bir yıl veya son haber tarihinin üzerinden en az beş yıl geçmiş olması gerekir.

Bu konuda yetkili mahkeme, kişinin Türkiye’deki son yerleşim yeri; eğer Türkiye’de hiç yerleşmemişse nüfus sicilinde kayıtlı olduğu yer; böyle bir kayıt da yoksa anasının veya babasının kayıtlı bulunduğu yer mahkemesi oluyor.Gaiplik kararı istemi için yazılması gereken dilekçe öçrneği aşağıda yer alıyor:

Gaiplik kararı dilekçe örneği..

………….. MAHKEMESİNE

DAVACI :

VEKİLİ :

DAVALI : Hasımsız

KONU : Gaiplik Kararı Verilmesi Talebi.

AÇIKLAMALAR :

1-) Müvekkilimin eşi …, …/…/… tarihinde sabah işe gitmek için evinden ayrılmıştır.

2-) Bu tarihten itibaren … yıl geçmesine rağmen müvekkilim eşi … ‘dan hiçbir haber alamamıştır. Müvekkilim eşini bulmak için elinden geleni yapmasına rağmen olumlu bir sonuç elde edememiştir.

3-) Müvekkilimin eşi … ‘nin ne yazık ki ölmüş olması ihtimal dahilindedir. Bu nedenlerden dolayı dava açılması zorunlu hale gelmiştir

HUKUKİ NEDENLER : 4721 S. K. m. 32 ve ilgili mevzuat.

HUKUKİ DELİLLER : Nüfus kaydı, tanık beyanları ve diğer deliller.

SONUÇ VE İSTEM : Yukarda açıkladığımız nedenlerle, müvekkilimin eşi … hakkında gaiplik kararı verilmesini Yüce Mahkemenizden saygıyla talep ederim.
…/…/…

Davacı Vekili
Av.

Gaiplik kararı ne zaman verilir?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*