Fuzuli işgal nedeniyle tahliye davası şartları!

Fuzuli işgal nedeniyle tahliye davası şartları

 
Fuzuli işgal; bir taşınmazın, sahibinin izin ve rızası olmayarak işgal edilmesi durumuna deniyor. Fuzuli işgalciye karşı tahliye ve ecrimisil davası açılabiliyor. Peki Fuzuli işgal nedeniyle tahliye davası şartları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…

Fuzuli işgal nedeniyle tahliye davası şartları!
Fuzuli işgal, bir taşınmaz malın, sahibinin izin ve rızası olmayarak işgal etme; henüz boşaltılmamış veya herhangi bir suretle boşalan damlı bir yapıya, eylemli bir durum yaratarak kendiliğinden girme durumu olarak tanımlanıyor.

Kusurlu olup olmadığı aranmaksızın, bir malın zilyetliğini, yetkili İdarenin izni, sahibinin rızası veya muvafakatı dışında eline geçiren, elinde tutan veya her ne şekilde olursa olsun bu malı kullanan veya tasarrufunda bulunduran gerçek veya tüzel kişiler ise işgalci (fuzuli şagil) olarak ifade ediliyor.

Bu kimselere tahliyesi için fuzuli işgal davası açılabiliyor. Peki Fuzuli işgal nedeniyle tahliye davası şartları nelerdir?

Fuzuli işgal nedeniyle tahliye davası şartları…

6570 sayılı kanun, kira sözleşmelerinde aksine açıklama olmadıkça, kiralanan yerin kiracı tarafından başkasına kiraya verilmesine (alt kirayı) veya kiracının kiracılık hakkını devretmesini (kiranın devrini) caiz görmüyor. Keza, kiracının terk ettiği taşınmazı başkasına herhangi bir sebeple işgal ettirmesi de yasaklıyor.

Buna karşılık, sözleşmenin asıl amacı itibariyle başkalarına kiraya verilmesi gereken veya mutad olan otel, pansiyon öğrenci yurdu gibi yerler ise, bu hükmün dışındadır. Ne var ki, taşınmazın ‘tamamının’ başkasına kiraya verilmesi veya taşınmazın ‘tamamı’ için kiranın devri gene yasak kapsamına alınıyor.

Belirtilen yasaklara aykırı davranılmışsa, taşınmaz mala kiracı veya devralan sıfatıyla girenler ya da taşınmazı herhangi bir sebeple işgal edenler aleyhine hiç bir ihtara hacet kalmaksızın Sulh Hukuk Mahkemesinde tahliye davası açılabiliyor. Bu takdirde devreden kiracıya akde aykırılıktan, işgal edene karşıda fuzuli şagillikten dolayı birlikte veya ayrı ayrı dava açılabiliyor.

Fuzuli işgal davası dilekçe örneği!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com