Fek yazısı ne demektir?

fek yazısı nedir

Fek yazısı, konut kredisi kullanılarak alınan bir evin borcunun tamamının ödenmesinden sonra banka tarafından hazırlanan resmi bir belge olarak karşımıza çıkıyor.

Fek yazısında , borçlunun tüm borcunu ödediği ve konut üzerindeki ipoteğin kaldırılabileceği bilgileri yer alıyor.

Söz konusu fek yazısı için bankalar, müşterilerinden ücret talep edebiliyor.Yasal bir zorunluluğu olmamakla birlikte talep edilen bu ücret ile ilgili müşteri ile banka arasında yapılan sözleşmede ücretin ödeneceğine dair bir hükmün yer alması durumunda, müşteri bu ücreti ödüyor. Eğer böyle bir hüküm bulunmuyorsa, fek yazısı ücretini ödemek zorunda kalmıyor.

Kredi sözleşmesinde “ipotek fek yazısı ücreti tüketici tarafından ödenecektir” ibaresine rağmen sözleşmeyi imzalayan tüketici, ödeme anı geldiğinde ücreti ödemek istemeyebiliyor. Bu durumda banka, sözleşmedeki bilgileri tüketici aleyhine kullanabiliyor.

Fek yazısı süresi bankaya verilen dilekçe gününden itibaren bir yada iki gün oluyor. Ayrıca alınan fek yazısının noter onayından sonra 1 yıl içerisinde Tapu Sicil Müdürlüğüne götürülerek sicile işletilmesi gerekiyor.

Tapu Sicil Müdürlüğü gerekli incelemeleri yaptıktan sonra ev üzerindeki ipoteği resmi olarak tapudan da kaldırıyor. Bu işleme “ipoteğin fek edilmesi” işlemi deniyor.

Fek yazısı nasıl alınır?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*