Ev sahibi kendi evine taşınmak için kiracısını çıkarabilir mi?

Ev sahibi kendi evine taşınmak için kiracısını çıkarabilir mi

Ev sahibinin kiracıyı evden çıkarabilmesi için bazı haklı gerekçelerin olması gerekiyor. Peki Ev sahibi kendi evine taşınmak için kiracısını çıkarabilir mi? diyorsanız işte yanıtı…

Ev sahibi kendi evine taşınmak için kiracısını çıkarabilir mi?
Kira sözleşmesinde, kiraya verilen yerle ilgili olarak kiracı ile ev sahibinin görevleri ve bu konudaki sınırlamaları içeriyor. Kira sözleşmesi resmi bir belge niteliği taşıyor ve imzalanmadan önce iyice okunması önem teşkil ediyor.

Kira sözleşmesi, Borçlar Kanunu’nun 229. maddesinde “kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme’’ olarak tanımlanıyor.

Kiracı ile taşınmaz sahibi arasında yazılı bir kira kontratının yapılması gerekiyor. Kiracılık ilişkilerine yükümler Borçlar Kanunu’nda yer alıyor.

Kira sözleşmesine uyumsuzluk, kira geciktirme, ödememe, ev ihtiyacı gibi tarafların haklı nedenleri olduğu takdirde iki tarafta gerekçe göstererek ya da gerekçe göstermeden kira sözleşmesi feshedebiliyor. Peki Ev sahibi kendi evine taşınmak için kiracısını çıkarabilir mi? diyorsanız işte yanıtı…

Borçlar Kanunu’na göre ev sahibi ihtiyaç sebebiyle evi tahliye edebiliyor.

Dava yoluyla..
1. Kiraya verenden kaynaklanan sebeplerle
a. Gereksinim, yeniden inşa ve imar

MADDE 350- Kiraya veren, kira sözleşmesini;
1. Kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa.

Ev sahibi kiracı varken evi gösterebilir mi?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com