Ev sahibi hangi gerekçelerle tahliye davası açabilir?

ev-sahibi-hangi-gerekcelerle-tahliye-davasi-acabilir

Kira sözleşme süresinin dolması nedeniyle imzalanmış bir tahliye taahhüdü yoksa kiracı çıkarılamıyor. Kiracıdan tahliyesinin istenebilmesi için bazı gerekçelerin olması gerekiyor. Peki Ev sahibi hangi gerekçelerle tahliye davası açabilir?

Ev sahibi hangi gerekçelerle tahliye davası açabilir?
Taşınmaz mal kiralamalarında kiracılar ile mal sahipleri birtakım haklara sahip oluyor. Kira sözleşmesini imzalayan mal sahipleri kira bedeli karşılığında malının kullanım hakkını kiracısına bırakırken; kiracılar da belirlenen kira bedelini ödemeklemükellef oluyor.

Kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor. Kira sözleşmesin süresinin dolması halinde yenilenmesi halinde sözleşme süresiz olma niteliğini kazanıyor.

Yenilenen her kira döneminde kira bedeline de artış yapılıyor. Ancak sözleşme süresinin dolması nedeni ile imzalanmış bir tahliye taahhüdü yoksa kiracı çıkarılamıyor.

Kiracının tahliye edilebilmesi için bazı tahliye gerekçelerin doğması gerekiyor.Peki Ev sahibi hangi gerekçelerle tahliye davası açabilir?

Mesken ihtiyacı: Ev sahibi, eşi veya çocuklarının kiradaki gayrimenkulü mesken olarak kullanmaya ihtiyaçları varsa bu madde geçerli olur. Kira sözleşmesinin bitiminden 1 ay sonra dava açılabilir.

İşyeri ihtiyacı: Ev sahibi, eşi veya çocukları kiradaki gayrimenkulü meslek veya sanat amacıyla işyeri olarak kullanacaksa bu madde uygulanır. Kira kontratının bitimini takiben 1 ay içinde dava açılabilir.

Esaslı tamir, yeniden inşa veya imar, tevsi, tadil: Ev sahibi gayrimenkulü yeniden inşa ettirmek veya içerde büyük çaplı tamirat, genişletme veya değişiklik işlemi yapmak istiyorsa bu nedenle evi boşalttırabilir. Kira sözleşmesinin bitimini takiben 1 ay içinde dava açılabilir.

Yeniden iktisap eden şahsın işyeri veya mesken ihtiyacı: Kiradaki bir gayrimenkulü satın alan veya ona sahip olan kişi burayı kendisi, eşi veya çocukları için ev veya işyeri olarak kullanmak isteyebilir. Bu durumda mala sahip olunan tarihten itibaren 1 ay içinde kiracıya ihtarname çekilir, ihtarname tarihinden 6 ay sonra, 1 aylık süre içinde dava açılmalıdır.

Kira bedelinin ödenmemesi: Kiracının kira bedelini düzenli ödememesi durumunda ev sahibi öncelikle 1 yıl içinde 2 geçerli ihtarname çekebilir ve sonrasında dava açabilir. İhtarname çekilmemişse, kira kontratının bitim tarihi beklenip 1 ay içinde doğrudan dava da açılabilir.

Kiracının veya eşinin aynı belediye sınırları içinde oturabileceği konutu varsa: Bu durum ev sahibine ihtarnameye gerek olmadan her zaman tahliye davası açabilme hakkı verir.

Kiracı tahliyesi dava dilekçesi örneği!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com