Ev hibesi nasıl olur?

Ev hibesi nasıl olur
Ev, işyeri gibi taşınmaz malların tapusu satılabildiği gibi hiçbir bedel almaksızın hibe de edilebiliyor. Hibe bağış olarakta biliniyor. Peki ev hibesi nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı…

Ev hibesi nasıl olur?
Borçlar Kanunu gereğince fiil ehliyetine sahip olan herkes, eşler arasındaki mal rejiminden veya miras hukukundan doğan sınırlamalar saklı kalmak üzere, hibe yapabiliyor.

Bağışlamayı izleyen bir yıl içinde başlatılmış bir yargılama sonucunda bağışlayanın, savurganlığı yüzünden kısıtlanmasına karar verilirse, o bağışlama mahkemece iptal edilebiliyor.

Ev tapu devir işlemleri akrabalık ilişkisi bulunan kimseler arasında da yapılabiliyor. Böyle devirler genellikle hibe yoluyla gerçekleşiyor. Peki ev hibesi nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı…

Ev hibesi için gerekli evrakların temin edilmesi ve hibe harcının ödenmesi gerekiyor. Tapuda hibe için gereken evraklar şu şekilde:

1. Bağışlanacak taşınmaz mala ait tapu senedi
2. Bağışlayan ve bağışı kabul edenlerin fotoğraflı nüfus cüzdanları,
3. Bağışlayanın bir, bağışı kabul edenin iki adet, son altı ay içinde çekilmiş fotoğrafları.
4. Akitte taraflardan biri veya ikisi vekil, vasi, kayyım ve kanuni temsilci ile temsil edilecek ise, ayrıca temsile ilişkin belge.
5.Söz konusu taşınmaz mala ait, ilgili Belediyeden Emlak beyan değerini gösteren belge.

Tapuda hibe harç oranı 2016 ise şu şekilde:
Gayrimenkullerin ve mülkiyetten gayri ayni hakların bağışlanmasında, kanuni mirasçılar dışında intifa hakkından, kuru mülkiyet sahibi lehine ivazsız feragat edilmesinde ve süreli intifa haklarında süre dolarak intifa hakkının sona ermesinde kayıtlı değer üzerinden binde 68,31 oranında harç ödemesinin yapılması gerekiyor.

Ayrıca taşınmaz malın varsa veraset ve intikal vergisi ile vakıf taviz bedeli ilişiği kestiriliyor. Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret alınıyor. 2016 yılında döner sermaye bedelleri 87,25 TL olarak tahsil ediliyor.

Tapu harçları ödenmezse ne olur?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com