Emlak alım satım harcı hesaplama!

Emlak alım satım harcı hesaplama

Emlak alım satım işlemlerinde tapu dairesinde verilen hizmet karşılında hem alıcı hem de satıcıdan emlak alım satım harcı tahsil ediliyor. İşte emlak alım satım harcı hesaplama 2016…

Emlak alım satım harcı hesaplama!
Emlak alım satım işlemleri, gayrimenkulleirn bağlı olduğu tapu dairesinde yapılıyor. Tarafların yaptıkları tapu devir müracaatları üzerine, gerekli evraklar tapu memuru tarafından kontrol ediliyor.

Herhangi bir yanlışlık ya da eksikliğin olmaması durumunda tapu satıcıdan, alıcıya devrediliyor. Ancak bu işlemin tamamlanabilmesi için de emlak alım satım tapu harcının da ödenmesi gerekiyor.

Bu harcın normalde harcın alıcı ve satıcı tarafından ayrı ayrı yatırılması gerekiyor. Ancak, taraflar arasında yapılan anlaşma neticesinde bu masrafı sadece alıcı da yüklenebiliyor. Böylece satıcının ödeyeceği tapu harcını da alıcı ödemiş oluyor.

Peki emlak alım satım harcı 2016 ne kadar? Emlak alım satım harcı 2016 nasıl hesaplanır? diyorsanız işte yanıtı…

Emlak alım satım işlemi için ödenecek tapu harcı, gerçekleşen satış bedeli üzerinden hesaplanıyor. Tapu harcı oranı ise satış bedelinin binde 20’si olarak tespit ediliyor.

Değeri 300 bin TL olan bir ev için alıcı 6 bin TL; satıcı 6 bin TL olmak üzere toplamda 12 bin TL emlak alım satım harcı ödemesi yapılıyor.

Harç ödemeleri, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine yapılıyor. Maliye Bakanlığı tarafından yetki verilmesi halinde ilgili kuruluşlar (bankalar gibi) tarafından da tahsil edilebiliyor.

Tapu müdürlükleri tarafından e-tahsilat uygulamasına geçilmiş olup; Bu uygulama ile tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM’ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştirilebiliyor.

Emlak satış işlemleri 2016!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com