Emekli olup çalışan emlak vergisi öder mi?

Emekli olup çalışan emlak vergisi öder mi

Emlak Vergisi Kanunu gereğince tek meskene sahip olan ve bazı koşulları yerine getiren kimseler, emlak vergisinden muaf oluyor. Peki emekli olup çalışan emlak vergisi öder mi? diyorsanız işte yanıtı…

Emekli olup çalışan emlak vergisi öder mi?
1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince tek meskene sahip olan ve bazı koşulları yerine getiren taşınmaz sahipleri, sıfır oranlı emlak vergisinden faydalanabiliyor.

Vergide mesken muafiyetinden yararlanabilmek için 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip olunması gerekiyor. Bu meskenin yanında bir de yazlık olması halinde muafiyet kapsamı içinde değerlendirme yapılmıyor.

Emlak vergisi muafiyetinden tek meskeni olan ve geliri olmayanlar faydalanabiliyor. Kanuna göre, başka bir geliri olmayan emekliler, özürlüler, gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri, hiçbir geliri olmayan işsizler ve ev hanımları, brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan tek bir eve sahip olmaları halinde emlak vergisi ödemesi yapmıyor. Peki emekli olup çalışan emlak vergisi öder mi? diyorsanız işte yanıtı…

Emekli olup da çalışan ev sahipleri emlak vergisi ödemek ile yükümlü oluyor. Ancak, emlak vergisi uygulamalarında engelli vatandaşlara özel bir durum bulunuyor. Engelliler, emekli olduktan sonra çalıştıkları zaman tek ev şartını yerine getirdikleri takdirde, emlak vergisi ödemiyor.

GİB. Denizli VD.Bşk., 06.12.2012 tarih ve 15.01-175-517 sayılı özelge gereğince; Engelli bir kişinin brüt 200 metrekareyi geçmeyen bir evi ve kira aldığı birçok dükkanı bile olsa, konutu için emlak vergisi ödemiyor;

Ancak dükkanlar için emlak vergisi ödemesi gerekiyor. Bilindiği üzere muafiyet yalnız evler için geçerli oluyor. Dükkan ve işyeri vasfı taşıyan gayrimenkuller emlak vergisi muafiyeti kapsamına girmiyor.

Gazilerin emlak vergisi muafiyeti!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com