Ekspertiz raporu zorunlu mu?

Close-up picture of hands writing in the business dairy.

Konutun değer tespitinin yapılabilmesi için hazırlanan ekspertiz raporu bu konuda uzman ve lisanslı ekspertizler tarafından düzenleniyor.Düzenlenen ekspertiz raporuna göre başvuru yapılan banka vereceği kredi miktarını belirlemiş oluyor.

Ekspertiz raporunda evin açık adresi, gayrimenkulün lokasyonu, kaç yaşında olduğu,imar durumu,gayrimenkulün alanı, ulaşım özellikleri ,fiziki durumu ve alt yapısı yer alıyor.

Tespit yapacak eksperi genellikle kredi bankalar kendileri seçiyor. Bu da çoğunlukla aralarında sözleşme yaptıkları bağımsız bir ekspertiz oluyor. Konutların değer tespiti genelde satış karşılaştırması ya da maliyet hesabına göre yapılıyor ve satış karşılaştırma yaklaşımında tespiti yapan kişi evi o bölgede satılan diğer konutların pazar fiyatları ile karşılaştırıyor.

Ekspertiz raporu, konut kredisi kullanımında zorunlu bir adım olarak karşımıza çıkıyor.Çünkü konut kredisini verecek olan bankalar ekspertiz raporu incelemeleri ile müşterisinin konut kredisi alıp alamayacağını belirlemiş oluyor.

Konut kredisi alabilen müşterilerin ise ne ölçüde kredi kullanacakları yine ekspertiz raporuyla belirleniyor. Genel olarak bankalar konutun yasal değerinin yüzde 75’i kadar konut kredisi verebiliyor. Geriye kalan kısım ise kredi kullanıcılarından peşin olarak isteniyor.

Ekspertiz raporunda nelere bakılır?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*