Dükkan tapu devri!

dukkan-tapu-devri

Bir dükkan satın almak istediğinizi düşünelim. Diğer taşınmaz mallar gibi dükkanın satışı da Tapu Dairesinde gerçekleşiyor. İşte dükkan tapu devri işlemleri…

Dükkan tapu devri!
Dükkan tapusu, iş bürosu, dükkan, mağaza gibi bağımsız bölümlerin mülkiyet hakkını gösteren tapular oluyor. Bağımsız bölümün tek bir sahibi olabileceği gibi birden fazla da sahibi olabiliyor. Maliklerin isimleri ve hisse oranları da bu tapuda gösteriliyor.

Bir dükkan satın almak istediğinizi düşünelim. Diğer taşınmaz mallar gibi dükkanın satışı da Tapu Dairesinde gerçekleşiyor. Bu işlemler için öncelikle tapu dairesinden randevu alınıyor.

Randevu günü ve saatinde gerekli evrakların da temin edilerek tapu dairesinde bulunulması gerekiyor. Dükkan tapu devri için gereken belgeler ile ödenecek masraflar şu şekilde;

Eğer dükkanın gerçek kişi adına devredilmesi halinde ve işyerinin tüzel kişi adına devredilmesi halinde istenen belgeler ayrı oluyor. İşyeri tapusu için gerekli evraklar şu şekilde sıralanıyor:

Şahıslarda tapuda satış için gerekli evraklar..
– Tapu Aslı veya Fotokopisi
– Fotoğraflı Nüfus Cüzdanı, Pasaport, Avukat Kimliği
– 4203/5211 Sayılı Yasalara tabii gerçek kişiler için Türk Vatandaşlığından çıkma belgesi(pembe kart/mavi kart) ile uyruğuna geçtiği ülke resmi makamlarınca verilmiş kimlik belgesi zorunludur. Bu belgelerin dışında ki ehliyet, memur, sigorta v.s. kimlikleri geçerli sayılmaz.
– Ayrıca belgesinde bulunmasa dahi tüm tapu işlemlerinde gerçek kişilerin TC Kimlik numaralarının, Tüzel kişilerde vergi kimlik numarasının ibrazı zorunludur.
– İşlem yasal temsilci aracılığıyla yapılacaksa alıcı veya satıcının vekilinin Düzenleme şeklinde hazırlanmış vekaleti, vasi ise vasi kararı istenir
– Son 6 ay içerisinde çekilmiş 6X4 cm ebadında orijinal fotoğraf olmalıdır.Renkli fotokopiler kabul edilmez. Satıcıdan 1 adet, alıcıdan 2 adet,

Tüzel kişilerde tapuda satış için gerekli evraklar..
– Türk Ticaret Kanunu hükümlerine tabi şirketlerin Ticaret Sicil Memurluğunca düzenlenmiş, taşınmaz mala ilişkin satışlarda yetkinin ve yetkililerin kimlik bilgilerinin açıkça yer aldığı yetki belgesi, ilgili sanayi ve ticaret odası müdürlüğünden tasdikli olarak alınır. işlemin yapıldığı yıla ait olmalıdır.
– Şirket vergi levhası aslı ve örneği, son yönetim kurulu seçiminin bulunduğu sicil gazetesi örneği,
– Şirket yetkilisinin imza sirküleri,
– Şirket adına satışta bulunacak vekil ise düzenleme şeklinde yapılmış vekaletin aslı,
– Söz konusu gayrimenkul’ün ilgili belediyeden alınmış harca tabi rayiç değer ve vergi borcu yoktur yazısı.

Dükkan tapu harcı, taşınmazın değeri üzerinden binde 20 oranında hesaplanıyor. Örneğin dükkanı 500 bin TL’ye aldığınızı düşünelim. Ödemeniz gereken tapu harcı 10 bin TL olarak hesaplanıyor. Bu bedeli satıcının da ödemesi gerekiyor.

Dükkanı ikiye bölmek istiyorum ne yapmalıyım?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com