Döviz cinsinden kira artışı nasıl olmalı?

Döviz cinsinden kira artışı nasıl olmalı

Kira kontratının senelik olarak yenilenmesi durumunda mal sahibi kira bedelinde artış yapma hakkına sahip oluyor. Kira artışı döviz cinsinden de olabiliyor. Peki döviz cinsinden kira artışı nasıl olmalı? diyorsanız işte yanıtı…

Ev ve işyerini kiraya veren mal sahipleri, sözleşmenin yıllık olarak uzaması halinde kira bedelinde artış yapma hakkına sahip oluyor. Kira bedelinde hangi enflasyon oranlarının baz alınarak artış yapılması gerektiği açıklanıyor. Kanuna göre ÜFE oranlarının kullanılması gerektiği belirtiliyor.

ÜFE oranlarında farklı veriler de bulunuyor. Yargıtay kira artışı hakkında“Kira artışının üretici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalama artış oranına göre belirlenmelidir” açıklamalarında bulundu. Bu nedenle 12 aylık ortalamaya göre kira artışı yapılıyor.

Kira artışı döviz cinsinden de olabiliyor. Peki döviz cinsinden kira artışı nasıl olmalı? diyorsanız işte yanıtı…

Aylık kira ücreti yabancı para olarak kararlaştırılmışsa, kanunen 5 sene geçmedikçe kira bedelinde değişiklik yapılamıyor. Ancak, Kanunun, “Aşırı ifa güçlüğü” başlıklı 138 inci maddesi hükmü saklıdır. Beş yıl geçtikten sonra kira bedelinin belirlenmesinde, yabancı paranın değerindeki değişiklikler de göz önünde tutularak üçüncü fıkra hükmü uygulanıyor.

Kanun esasları şu şekilde:
MADDE 344 – Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.

Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.

Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, beş yıldan uzun süreli veya beş yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde ve bundan sonraki her beş yılın sonunda, yeni kira yılında uygulanacak kira bedeli, hâkim tarafından üretici fiyat endeksindeki artış oranı, kiralananın durumu ve emsal kira bedelleri göz önünde tutularak hakkaniyete uygun biçimde belirlenir. Her beş yıldan sonraki kira yılında bu biçimde belirlenen kira bedeli, önceki fıkralarda yer alan ilkelere göre değiştirilebilir.

Sözleşmede kira bedeli yabancı para olarak kararlaştırılmışsa, beş yıl geçmedikçe kira bedelinde değişiklik yapılamaz. Ancak, bu Kanunun, “Aşırı ifa güçlüğü” başlıklı 138 inci maddesi hükmü saklıdır. Beş yıl geçtikten sonra kira bedelinin belirlenmesinde, yabancı paranın değerindeki değişiklikler de göz önünde tutularak üçüncü fıkra hükmü uygulanır.

Yasal kira artış oranları!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com