Depozito için damga vergisi ödenir mi?

Depozito için damga vergisi ödenir mi

Kiracının evi kiralarken ileride olası bir sorun yaşanması durumunda güvence olarak depozito ödüyor. Peki Depozito için damga vergisi ödenir mi? diyorsanız işte yanıtı…

Depozito için damga vergisi ödenir mi?
Ev sahibi evini kiralarken kiracısından depozito bedeli talep ediyor. Bu depozito bedeli kira süresinde çıkacak herhangi bir soruna karşı güvence bedeli olarak tahsil ediliyor.

Borçlar Kanunu’nda bu hususla ilgili olarak, konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence 3 aylık kira bedelini aşamıyor ibaresi yer alıyor.

Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırıyor, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo ediyor. Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebiliyor.

Kiralama süresinin son bulması ve taşınmazda bir problem yaşanmaması (Dairenin kiralandığı gibi bırakılması) halinde, depozito bedelinin kiracıya geri ödenmesi gerekiyor.

Aksi takdirde bir zararın yaşanması durumunda ise, söz konusu zarar bu depozito bedelinden düşülüyor.Peki Depozito için damga vergisi ödenir mi? diyorsanız işte yanıtı…

Depozito kira bedeli olmadığı için damga vergisine tabi olmuyor. Buna karşın kira bedeli damga vergisine tabi tutuluyor.

Daire kira sözleşmesi damga vergisi 2016!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com