Değer artış kazançlarında istisna uygulaması!

Değer artış kazançlarında istisna uygulaması

Değer artış kazancı vergisi, taşınmaz malların elden çıkarılması halinde ödenen vergi oluyor. Vergide istisna uygulaması bulunuyor. Peki değer artış kazançlarında istisna uygulaması nedir? diyorsanız işte yanıtı…

Değer artış kazançlarında istisna uygulaması!
Gelir Vergisi Kanunu esasları gereğince, gayrimenkullerin elden çıkarılması halinde ödenmesi gereken vergiler arasında değer artış kazancı vergisi de bulunuyor.

Bu vergi, taşınmaz mal ve haklar, 01.01.2007 ve sonrasında elde edilmiş ise iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar için ödenmesi gerekiyor.Buna karşın,5 yıldan daha fazla bir süre sonra gerçekleşmişse, elde edilen kazanç değer artışı kazancı olarak vergilendirilmiyor.

Vergi için öncelikle beyan veriliyor. Beyannamelerin vergi dairesine 25 Mart tarihine kadar verilmesi gerekiyor. İki eşit taksit halinde ödenebilen değer artış kazancı vergisinin ilk taksiti de Mart ayında ödeniyor İkinci taksit ödemeleri ise Temmuz ayında ödeniyor.Peki değer artış kazançlarında istisna uygulaması nedir? diyorsanız işte yanıtı…

Değer Artışı Kazançlarına İlişkin İstisna Tutarı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinde yer alan değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı, 2016 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 11.000 TL olarak tespit edildi.

Belirlenen istisna tutarlarında yüksek gelir elde edenlerin değer artış kazancı vergisi ödemesi gerekiyor. r Ancak elde edilen gelirin istisna sınırından düşük olması halinde vergi ödemesi yapılmıyor.

Değer artış kazancı vergisi nerelere ödenebilir?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com