Değer artış kazancı vergisi nedir?

vergi

Taşınmazın edinin tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılması halinde değer artış kazancı vergisi ödeniyor. Peki, değer artış kazancı vergisi nedir?

Değer artış kazancı vergisi nedir?
Gelir Vergisi Kanunu’na göre ödenmesi gereken vergiler arasında değer artış kazancı vergisi de bulunuyor. Taşınmaz mallar için ödenen bu vergi, taşınmazın edinin tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılması halinde ödeniyor.

Kanunen aşağıda belirtilen mal ve hakların beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancı oluyor:

-Arazi, bina, maden suları, memba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzileri ve teferruatı,
– Voli mahalleri ve dalyanlar,
– Gayrimenkul olarak tescil edilen haklar,
– Gemi ve gemi payları ile bilumum motorlu tahmil ve tahliye vasıtaları.

Gayrimenkullerin elden çıkarılmasında vergisel yükümlülükler rehberinde yazan esaslara göre; bedelsiz olarak veya veraset yoluyla edinilen gayrimenkullerin elden çıkarılmasından sağlanan kazançlar ile gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıldan fazla bir süre elde tutulduktan sonra elden çıkarılmasından doğan kazançlar vergilendirilmiyor.

Ayrıca, 01.01.2007 tarihinden önce iktisap edilmiş olan gayrimenkullerin elden çıkarılmasından doğan kazançların vergilendirilmesinde dört yıllık süre esas alınacaktır.

Diğer taraftan 01.01.2007 tarihinden itibaren iktisap edilen gayrimenkullerin elden çıkarılması sonucu doğacak kazancın vergilendirilmesinde ise beş yıllık süre söz konusu olacaktır.

Değer artış kazancı vergisi, taşınmazın satışının yapıldığı tarihi takip eden sene içerisinde iki eşit taksit halinde ödeniyor. Örneğin 2013 yılında satın aldığınız bir evi 2015 yılında satmanız halinde elde edilen gelir içn 2016 yılında değer artış kazancı vergisi ödemeniz gerekiyor.

 

Gayrimenkullerin elden çıkarılmasında vergisel yükümlülükler rehberi!

Işıl Seren KESKİN/Emlaktagundem.com

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*