Bitişik nizam nedir?

bitişik nizam

Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde bitişik nizama ilişkin bilgilere yer veriliyor. Peki bitişik nizam nedir? Bitişik nizam nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı..

Bitişik nizama ilişkin bilgiler Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde yer alıyor.Yönetmeliğe göre bitişik nizam, bir veya birden fazla komşu parsellerdeki binalara bitişik olan yapı nizamı olarak tanımlanıyor.

Bitişik nizam yapılarda ortak alandan arka bahçeye çıkış sağlanıyor.Bitişik nizam inşaat koşulları bulunuyor.Koşulları şu şekilde:

Parsel genişlikleri:
1. İkamet ve ticaret bölgelerinde:
a) 4 kata kadar (4 kat dahil) inşaata müsait yerlerde:
aa) Bitişik nizamda: (6.00) m. den,

b) 9 kata kadar (9 kat dahil) inşaata müsait yerlerde:
ba) Bitişik nizamda: (9.00) m. den,

c) 10 veya daha fazla katlı inşaata müsait yerlerde:
ca) Bitişik nizamda: (12.00) m. den,

2. Yalnız 1 katlı dükkân yapılacak ticaret ve küçük sanayi bölgelerinde:
a) Bitişik nizamda: (5.00) m. den,

Binalara kot verilmesi:Bitişik nizama tabi olup, farklı kat adedi ve farklı kotları haiz yollara cepheli köşe başı parsellerde, yolların kat rejimini bozmamak üzere en az 6 metrede bir kademelendirme yapılıyor.

Açık çıkmalar:Bitişik nizamda bitişik olduğu komşu sınırına (2.00) m.’den fazla yaklaşamıyor.

Kapı ve pencereler:Bitişik ve blok nizama tabi binalarda komşu parsel sınırı üzerindeki bitişik duvarlarda pencere ve kapı açılamıyor ve balkon ve hela kapıları (0.80) m.’ye düşürülebiliyor.

Müştemilatlar:Binaya bitişik oldukları takdirde, komşu parsel sınırına, aksi halde binaya ve ayrıca komşu parsel sınırına uzaklıkları 18 inci maddede belirtilen miktarlardan az olamıyor.

Yapı nizamı nedir?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*