Binalarda nasıl ısı yalıtımı yapılır?

 

Binalarda nasıl ısı yalıtımı yapılır
Binalarda ısı yalıtımı en az binanın temeli kadar önem teşkil ediyor. Peki Binalarda nasıl ısı yalıtımı yapılır? Binalarda ısı yalıtımı neden önemlidir? diyorsanız işte yanıtı…

Binalarda nasıl ısı yalıtımı yapılır?
Binalarda ısı yalıtımı en az binanın temeli kadar önemli oluyor. Nasıl ki temeli sağlam olmayan bir ev bizim için tehlike arz ediyorsa, yalıtımı olmayan evde aynı şekilde oluyor. Soğuk algınlığı gibi hastalıklardan öteye bütçeye büyük zarar veriyor.

Isıtma ve soğutma sistemlerinin istenen performansla işletilebilmeleri için; bu kayıp ve kazançların miktari göz önüne alınarak, akışkanın olması gerekenden daha sıcak veya soğuk olarak kullanılması gerekiyor.

Bu durum ilave bir enerji tüketimine sebep oluyor. Yapılarda ve tesisatlarda ısı kayıp ve kazançlarının sınırlandırılması için yapılan işleme “Isı Yalıtımı” deniyor. Peki Binalarda nasıl ısı yalıtımı yapılır? Binalarda ısı yalıtımı neden önemlidir? diyorsanız işte yanıtı…

Çatıların yalıtımında çatıların şekline göre değisen yalıtım uygulamaları kullanılıyor ve çatı ısı yalıtımı, levha veya şilte biçiminde çesitli ısı yalıtım malzemeleriyle yapılıyor. Çatı örtüsü ile tavan döşemesi arasında kullanılmayan boşlukların olduğu binalarda, ısı yalıtımı tavan döşemesi üzerine serilerek uygulanıyor. Çatı arasının yaşam mekânı olarak kullanıldığı binalarda ısı yalıtımı çatı seviyesinde yapılıyor. Ahsap konstrüksiyon çatılarda ısı yalıtımı merteklerin arasına, altına veya üstüne yapılabiliyor. Betonarme kırma çatılarda ise genellikle beton yüzeyin üstüne yapılıyor.

Teras çatı ısı yalıtımı, su yalıtımı katmanının üstüne veya altına yapılabiliyor. İzolasyon levhalarının su yalıtımının üzerinde yer aldığı detaya ters teras çatı; su yalıtımı katmanının ısı yalıtımı levhalarının üzerinde bulunduğu detaya ise geleneksel teras çatı deniliyor. Ters teras çatı detaylarında su yalıtım örtüleri aynı zamanda buhar kesici vazifesi de görüyor.

Duvarlarda yalıtım ise, çeşitli ısı yalıtım malzemelerinin genellikle duvarlara monte edilmesiyle, binanın dışından, içinden veya iki duvar katmanının arasından yapılabiliyor. Dıştan yapılan uygulamalar ile cephenin tümüne ısı yalıtım malzemeleri sabitlenebildiğinden ısı köprüleri oluşmamış oluyor. Aynı zamanda uygulama dış taraftan yapıldığı için duvarlar sıcak kalır ve terleme meydana gelmiyor.

Dış cephelerde kullanılacak olan ısı yalıtım levhaları bu uygulama için özel olarak üretilmiş olmalıdır. İki duvar arası veya içten yapılan ısı yalıtım uygulamaları; kısa süreli kullanılan yazlıklar, dağ evleri gibi yapılarda tercih ediliyor. Genel olarak bu uygulamalarda ısı yalıtım levhaları duvarın iç yüzeyine uygulanıyor. Bu uygulamalarda ısı köprülerine karşı önlem alınmalı ve mutlaka terleme kontrolü yapılması gerekiyor.

Pencerelerde iyi bir ısı yalıtımı, kaliteli, sızdırmaz, doğru uygulanmış ve düşük ısı geçirgenlik değerlerine sahip doğramalar ve yalıtım camı üniteleri ile sağlanabiliyor. Binalardaki kapıların da enerji verimliliği göz önüne alınarak seçilmesi gerekiyor.

Isı yalıtımı yaptırmak zorunlu mu?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com