Beşiktaş Ihlamur Parkı’nda imar yasağı!

bjk

Beşiktaş’ta doğal sit alanında bulunan ve üç nişangâhın yer aldığı Ihlamur Parkı’nın çevresinin kapatılması mahalle sakinlerinin tepkisini çekti. Mahalleli panellerin kaldırılmasını, parkın kamu yararına park ve yeşil alan kalmasını istiyor

Beşiktaş Abbasağa Mahallesi Ihlamur Yıldız Caddesi ve Nardenk Sokak arasında Dünya Barış Parkı yanında bulunan Ihlamur Parkı’nın etrafının kapatılması krize neden oldu.

Mahalle halkını sokağa döken olay, 21 Haziran’da aniden park çevresine yüksek paneller konulmasıyla başladı. İçerisinde II. Mahmut döneminden kalma üç nişangâhın yer aldığı parkta yaşanan bu gelişme üzerine mahalleli harekete geçti. Parkta inşaat yapılacak duyumlarıyla birlikte çevre sakinleri belediyelerin yolunu tuttu.

‘ŞAHSA AİT’
Beşiktaş Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne parkın çevresine yapılan panelleri soran vatandaşlar, parkın şahsa ait olduğu bilgisini aldıklarını belirtti.

Park için belediyelerden net bir açıklama alamadıklarını ifade eden çevre halkı, doğal sit alanı olan parkta yapılacağı iddia edilen inşaat faaliyetiyle ilgili şikâyette bulundu. Çevre Şehircilik Bakanlığı’na dilekçe yazdı.

KAPATILDI
Önceki gün İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden gelen bilirkişi heyetinin yaptığı inceleme sonucundaki tutanakta, “Parkın etrafının yüksek panellerle çevrildiği, park alanında anıtsal nitelikte ağaçların ve kaçak yapıların olduğu, panallerin yerleştirilebilmesi için bazı ağaçların dallarının kesildiği, parkın kamu yararına park ve yeşil alan olarak kalmasının istendiği” ifade edildi.
Dün ise parkın kapatıldığı panellerin üzerine “Özel mülktür girilemez” yazısı asıldı, parka giriş çıkışlar tamamen kapatıldı. Mahalleli de Ihlamur Parkı’na asılan yazıları çöpe attı, yerine “Halkın malıdır isteyen girebilir” yazısı asıldı.
Parkta yaşananlara karşı Ihlamur Parkı Dayanışması olarak bir araya gelen mahalle halkı “Parkıma dokunma” eylemi yaptı.

‘IHLAMUR’DA İMARA İZİN YOK

Beşiktaş Belediyesi, “Ihlamur Parkı’nın doğal sit statüsündeki 11 bin metrekarelik yeşil alanının paravanlarla çevrilerek imara açıldığı” iddialarını yalanladı.

Açıklamada “Beşiktaş Abbasağa Mahallesi 47 pafta 330 ada 20 parsel sayılı 11 bin 696 metrekare yüzölçümlü özel mülkiyetli olan yerin, 14 Nisan 2014 onanlı 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı’nda kısmen konut, kısmen park, kısmen de dini tesis ve yol alanında kaldığı” kaydedildi.

22 Aralık 2014’te yüzde 17.83 olan “konut” alanının yüzde 28.65 şeklindeki düzenlemenin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca onaylandığı, plana belediye başkanlığınca itiraz edildiği, ancak itirazın kabul edilmediği ve planın kesinleştiği belirtildi.
Ayrıca, plan değişikliğinin durdurulması ve iptali için açılan davanın devam ettiği, planlama süreci sonuçlanmadan ve ruhsat alınmadan herhangi bir inşai faaliyete izin verilmeyeceği ifade edildi.
Habertürk