Arsa payından kat mülkiyetine geçiş!

Arsa payından kat mülkiyetine geçiş

Kat Mülkiyeti hakkı bağımsız bölümler üzerinde kurulan hak olarak karşımıza çıkıyor. Bir arsa üzerinde bina tamamlandıktan sonra kat mülkiyetinin alınması gerekiyor. İşte arsa payından kat mülkiyetine geçiş işlemleri…

Arsa payından kat mülkiyetine geçiş!
Arsa tapulu evler, henüz inşaat çalışmaları tamamlanmamış veya inşaat çalışmaları tamamlanan ancak iskan belgesi alınmayan yapılardaki bağımsız bölümler olarak karşımıza çıkıyor. Bu tür dairelere kat mülkiyeti alınabilmesi için bazı şartların yerine getirilmiş olması gerekiyor. Peki arsa payından kat mülkiyetine nasıl geçilir? diyorsanız işte yanıtı…

İskan ruhsatı alınır alınmaz, ilgili kısım “arsa” yerine “bina” olarak değiştirilerek kat mülkiyeti tapusu elde edilebiliyor. Bunun için belediyelerin iskan ruhsatı vermeye karar verdiğinde, bunu bildiren yazıyı tapu kadastroya göndermesi ve tapu müdürlüğünün gerekli düzeltmeyi yapması yeterli oluyor.

Kat mülkiyetinin kurulması için, anagayrimenkulün kat mülkiyetine çevrilmesi hususunda o taşınmazın maliki veya bütün paydaşları tarafından imzalanan bir dilekçenin tapu idaresine verilmesi veya istemde bulunulması gerekiyor.

Maliklerin doldurması gereken bu dilekçede , anataşınmazın kat mülkiyetine konu olacak bağımsız bölümlerinin ayrı ayrı değerlerinin ve bu bölümlere değerleri ile oranlı olarak tahsisi istenen arsa paylarının gösterilmesi şart oluyor.

Dilekçeye veya istem tutanağına, kanunlara göre temliki tasarruflar için verilmesi gerekenlerden başka, aşağıda yazılı belgeler de ekleniyor.

a) Anagayrimenkulün (yapı veya yapıların) dış cepheler ve iç taksimatı bağımsız bölüm, eklenti ve ortak yerlerinin ölçüleri açıkça gösterilmek suretiyle bir mimar veya mühendis tarafından yapılan ve anagayrimenkulün maliki veya bütün paydaşları tarafından imzalanan ve içinde gösterilenlerin doğruluğu belediyece tasdik olunan proje ve birden çok yapılarda yerleşimlerini gösteren vaziyet planı ile belediyece verilen yapı kullanma belgesi;

b) Anagayrimenkulün (yapı veya yapıların) ön ve arka cephelerini ve mümkünse yan cephelerini gösteren, en az 13×18 büyüklüğünde ve doğruluğu belediyece tasdikli bir fotoğraf;

c) Her bağımsız bölümün arsa payını, kat, daire, iş bürosu gibi nevini ve bunların birden başlayıp sıra ile giden numarasını, varsa eklentisini gösteren ve anagayrimenkulün maliki veya bütün paydaşları tarafından imzalanmış noterden tasdikli liste;

d) Bağımsız bölümlerin kullanılış tarzına, birden çok yapının varlığı halinde bu yapıların özelliğine göre 28 inci maddedeki esaslar çerçevesinde hazırlanmış, kat mülkiyetini kuran malik veya malikler tarafından imzalanmış bir yönetim planı.

Tapu memuru işlemlerde herhangi bir eksiklik bulmadığı takdirde kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmasına dair resmi sözleşmeyi düzenliyor.

Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş masrafı 2016!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com