Arsa ayırma işlemi nasıl yapılır?

Arsa ayırma işlemi nasıl yapılır

Tapu kütüğünde tevhit yani arsa ayırma işlemleri yapılabiliyor. Peki arsa ayırma işlemi nasıl yapılır? İşte arsa ayırma işlemi…

Tapu kayıtlarında tek parsel olarak kayıtlı bulunan bir arsanın imar planlarına uygun olarak düzenlenen haritalara göre birden çok parçaya ayrılarak tapu kütüğüne ayrı ayrı tescil edilmesi işlemine kısaca ifraz yani ayırma deniyor.

Özel mülkiyete konu olan parsellerin İmar Kanunu’nun 18. madde uygulaması hariç tevhit-ifraz işlemleri; parsel maliklerinin talepleri olsa bile belediye harita mühendisleri tarafından yapılamıyor.

Söz konusu haritaların serbest çalışan harita mühendisleri tarafından yapılması gerekiyor. Yapılan bu tevhit ve ifrazın İmar Yasasının 15 ve16. maddelerine göre; kanun ve yönetmelik hükümlerine uygunluğu belediye encümenince onaylanıyor.

Arsa ayırma işlemi için ödenmesi tapu harcı da bulunuyor. Arsa ayırma harcı şu şekilde:
a)İfraz veya taksim veya birleştirme işlemlerinde kayıtlı değerler üzerinden (Binde 11,38)

b) (5831 sayılı Kanunun 7 nci maddesi ile değişen bent. Yürürlük: 27/1/2009) İmar parselasyon planları uygulama sonucu şuyulanan parsellerin pay sahipleri arasında rızaen veya hükmen taksiminde kayıtlı değer üzerinden (Binde 11,38)

c)Yukarıdaki fıkralar dışında kalan ve müşterek mülkiyete konu olanların rızaen veya hükmen pay sahipleri arasında, aynen veya ifrazen taksiminde kayıtlı değer üzerinden (Binde 4,55)

Hisseli arsa nasıl bölünür?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*