Aralık ayı kira artış oranı yüzde kaç?

Aralık ayı kira artış oranı yüzde kaç

Kira sözleşmelerinde her yeni kira yılında mal sahibinin kiracısına enflasyon oranları kapsamında zam yapma hakkı doğuyor. Peki Aralık ayı kira artış oranı yüzde kaç? diyorsanız işte yanıtı…

Taşınmaz kiralamalarında, taşınmaz sahibi kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde, kiracısına zam yapabiliyor. Kiralama hesaplamaları, taşınmaz malın türüne göre değişkenlik gösteriyor.

Borçlar Kanunu gereğince; meskenlerdeki kiracıya yapılacak artış oranının dönemin ÜFE oranlarını geçmemesi gerekirken, işyeri kiralamaları için böyle bir sınırlama bulunmuyor. İşyeri sahibi, kiracısına kira sözleşmesinde belirttiği şekilde zam yapabiliyor.

Ev kira artış hesaplamasında kullanılan ÜFE oranları her ay TÜİK tarafından açıklanıyor.Peki Aralık ayı kira artış oranı yüzde kaç? diyorsanız işte yanıtı…

Aralık ayı ev kira artış oranı 3 Aralık 2015 tarihinde açıklandı. Açıklanan verilere göre 2015 Aralık ayında kiracılara yüzde 5,25 ve yüzde 5,33 oranında zam yapılabilecek.Bir kesim kira artış hesabında aynı ayına göre değişim oranını, bir kesim ise on iki aylık ortalamalarını kullanıyor.TÜİK tarafından yayınlanan kira artış oranlarının da yer aldığı enflasyon bülteni aşağıda yer alıyor:

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi Kasım 2015

Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık yüzde 1,42 düştü

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 1,42 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 6,06 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,25 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,33 artış gösterdi.

Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 0,37 düşüş, imalat sanayi sektöründe yüzde 1,26 düşüş, elektrik ve gaz sektöründe yüzde 3,69 düşüş ve su sektöründe yüzde 1,11 artış olarak gerçekleşti.

En yüksek aylık düşüş kok ve rafine petrol ürünlerinde gerçekleşti

Bir önceki aya göre endekslerin en fazla düşüş gösterdiği alt sektörler; kok ve rafine petrol ürünleri (yüzde -7,21), elektrik, gaz üretim ve dağıtımı (yüzde -3,69), diğer mamul eşyalar (yüzde -3,68) alt sektörleridir. Buna karşılık tütün ürünleri (yüzde 4,64), ham petrol ve doğal gaz (yüzde 2,03) ve ağaç ve mantar ürünleri (mobilya hariç) (yüzde 1,29) bir ay önceye göre endekslerin en fazla arttığı alt sektörler oldu.

Ana sanayi gruplarında en yüksek aylık düşüş enerji mallarında gerçekleşti

Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2015 yılı Kasım ayında en yüksek aylık ve yıllık düşüş enerji mallarında gerçekleşti.

Aralık ayında kira artışı nasıl hesaplanır?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com