Aplikasyon krokisi nereden alınır?

aplikasyon-krokisi-nereden-alinir

Kadastro paftalarındaki parsel köşe noktalarının belirtilmesi, aplikasyon krokisi olarak ifade ediliyor. Peki aplikasyon krokisi nereden alınır? diyorsanız işte yanıtı…

Aplikasyon krokisi nereden alınır?
Aplikasyon, kelime anlamı olarak yer gösterme anlamına geliyor. İnşaat terimi olarak aplikasyon krokisi; kadastro paftalarındaki parsel köşe noktalarının yeniden zeminde belirtilmesi ile parselin zemindeki sınırlarının gösterilmesi işlemi oluyor.

18916 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği kapsamında yer alan yapı aplikasyon projesi tanımlaması aşağıda yer alıyor.

“Yapı aplikasyon projesi; parsele ait aplikasyon krokisine dayanılarak ve vaziyet planına göre yapının araziye aplikasyonunu sağlamak üzere, yürürlükteki imar planında gösterilen ya da planda belirtilmemiş ise bu Yönetmeliğin 18 inci maddesine göre belirlenen yapı yaklaşma mesafelerinin, yapı projelerine göre köşe koordinatlarının ve röper noktalarının ülke koordinat sistemine işlenmek üzere harita mühendislerince hazırlanıp imzalanan projeyi ifade eder.”

Peki aplikasyon krokisi nereden alınır? diyorsanız işte yanıtı…

Parselin bağlı bulunduğu kadastro müdürlüğünden temin edilen aplikasyon krokisi, parselin tapu bilgileri ile ebatı ve konumunu sabitleyen koordinatları belirtir. Bu krokinin verilebilmesi için parsel malikinin talebi gerekiyor. Talep sonrasında havale edilen ilgili memurun parselin tekabül ettiği araziye götürülmesi ve parsele ilişkin aplikasyon işleminin gerçekleştirilmesi gerekiyor.

Aplikasyon krokisi almak için gerekli belgeler!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com