Apartmana asılan tabela kaldırılır mı?

apartmana-asilan-tabela-kaldirilir-mi

Apartmanda yaşanan problemler arasında apartmana tabela asılması da yer alıyor. Peki Apartmana asılan tabela kaldırılır mı? Apartmana asılan tabela nasıl kaldırılır? diyorsanız işte yanıtı..

Apartmana asılan tabela kaldırılır mı?
Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, anagayrimenkul kat malikleri kurulu tarafından, sözleşme, yönetim planı ve kanun hükümleri gereğince verilecek kararlara göre yönetiliyor.

Bütün kat malikleriyle külli ve cüzi halefleri, yönetici ve denetçiler, kat malikleri kurulunun kararlarına uymakla yükümlü oluyor.

Kimi zaman partmanda bazı nedenlerden dolayı problemler yaşanabiliyor. Apartmanda yaşanan problemler arasında apartmana tabela asılması da yer alıyor. Peki Apartmana asılan tabela kaldırılır mı? Apartmana asılan tabela nasıl kaldırılır? diyorsanız işte yanıtı..

Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre apartmanın dış cephesi, ortak alanlar kapsamında sayılıp, burada yapılacak şeyler için kat maliklerinin onayı gerekiyor.

Konu ile ilgili olarak Sulh Hukuk Mahkemesinde yasal süreç başlatılabiliyor. Yargıtay örneği aşağıda yer alıyor:

T.C. YARGITAY
18. HUKUK DAİRESİ
E. 2001/5323
K. 2001/5591
T. 4.6.2001

• TABELANIN KALDIRILMASI DAVASI ( Davalı Tarafından Asılan Büyük Boy Tabelaların Müşterek Olan Bina Cephelerinin Hakkaniyet İlkeleri Çerçevesinde Kullanılmasına İmkan Verilmesi İstemi )
• ORTAK YERLERİN KULLANIMI ( Bu Yerlerden Olan Dış Cephe Duvarlarını Kullanmak ve Faydalanmak Konusunda Kat Malikinin Haklarını Kiracının Kullanmasının Mümkün Olması )
• KİRACILIK İLİŞKİSİNDE KAT MÜLKİYETİ ( Ortak Yerleri Kullanmak ve Faydalanmak Konusunda Kat Malikinin Haklarını Devralan Kiracının Kullanmasının Mümkün Olması )
• KİRACININ DAVA AÇMASI ( Kiracıların Doğrudan Kullanım ve Faydalanma Haklarını İlgilendiren Konularda Dava Açabilmeleri )
• TABELA ASMA ( Kiracının Binanın Bağımsız Bölümüne Tavan-Taban ve Yan Duvarlar ile Bağlantılı Ortak Yerlerinde Uygun Yere Tanıtıcı Nitelikte Tabela Asmasının Her İş Sahibi Gibi Hakkı Olması ) 634/m.4,16 ÖZET : Kat mülkiyeti kanununun 4. maddesine göre ortak yerlerden olan dış cephe duvarlarını kullanmak ve faydalanmak konusunda 16. madde hükmü uyarınca arsa payı oranında hak sahibi olan kat malikinin bu haklarını kira sözleşmesi ile devralan kiracının kullanması mümkündür. Yargıtayın yerleşmiş uygulamalarında kiracıların doğrudan kullanım ve faydalanma haklarını ilgilendiren bu konularda dava açabilecekleri kabul edilmektedir.

İşyeri niteliğindeki bağımsız bölümü kira sözleşmesi ile kullanmakta olan kişinin binanın bağımsız bölümüne tavan, taban ve yan duvarlar ile bağlantılı ortak yerlerinde uygun bir yere tanıtıcı nitelikte tabela asması her iş sahibi gibi doğal hakkıdır.

DAVA : Dava dilekçesinde davalıya ait tabelanın kaldırılması istenilmiştir. Mahkemece davanın reddi cihetine gidilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir. Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan soma dosyadaki bütün kağıtlar, okunup gereği düşünüldü:

KARAR : Davacı dilekçesinde, işyeri olarak kullandığı dükkanın tanıtıcı tabelasını asmak için dükkanın caddelere bakan her iki cephesinin tavan betonu boyunca davalının astığı büyük boy tabelaları ile kapatılmış olması nedeniyle yer kalmadığını ve bunun mahkeme aracılığıyla yaptırılan tesbit ile sabit bulunduğunu bu nedenlerle yukarı katlardaki iş yerlerinin tabelalarının birer kat üste kaydırılması sureti ile kendisine yer boşaltılmasına veya en azından dükkan üstüne rastlayan iki cepheye davalı tarafından asılan büyük boy tabelaların müşterek olan bina cephelerinin hakkaniyet ilkeleri çerçevesinde kullanılmasına imkan vermek üzere kaldırılmasına karar verilmesini istemiştir. Son oturumda da bu yerden kısmi yararlanma talebinde bulunmuştur.

Mahallinde yapılan keşif sonucu düzenlenen bilirkişi raporunda tabela asılmak istenen yerin bağımsız bölümün plan sınırı dışında ve ilişkide bulunmadığı ortak yer olduğu gerekçesiyle davacı kiracının davasını kabul edilemiyeceğini kanaati bildirilmiş mahkemecede bilirkişinin bu raporu esas alınarak davanın reddine karar verilmiştir. Kat Mülkiyeti Kanununun 4. maddesine göre ortak yerlerden olan dış cephe duvarlarını kullanmak ve faydalanmak konusunda, aynı maddenin 16. maddesi hükmü uyarınca arsa payı oranında hak sahibi olan kat malikinin bu haklarını kira sözleşmesi ile devralan kiracının kullanması mümkündür. Yargıtay’ın yerleşmiş uygulamalarında da, kiracıların doğrudan kullanım ve faydalanma haklarını ilgilendiren bu konularda dava açabilecekleri kabul edilmektedir. İşyeri niteliğindeki bağımsız bölümü kira sözleşmesi ile kullanmakta olan kişinin binanın bağımsız bölümüne tavan, taban ve yan duvarlar ile bağlantılı ortak yerlerinde uygun bir yere tanıtıcı nitelikte tabela asmasında her iş sahibi gibi doğal hakkıdır.

Somut olayda da davacının tabela asmasına imkan verilmesini istediği cepheler icarında bulunan bağımsız bölümün tavan betonunun uzantısında olup bağlantı mevcuttur. Açıklanan bu yasal ve fiili durum karşısında mahkemece davacının tabelasını dükkanın üstündeki dış cephelere davalı ile eşit şartlarda asıp kullanmasını mümkün kılacak bir çözüm için bilirkişiden raporu alınıp bunun sonucuna göre karar verilmesi gerekirken yerinde olmayan gerekçelerle davanın reddi yolunda hüküm kurulmuş olması doğru görülmemiştir.

SONUÇ : Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nin 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine 4.6.2001 gününde oybirliğiyle karar verildi. yukarıdaki karar bilginize sunulmuştur.

Apartmana sonradan asansör yapılır mı?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com