Apartman risk analizi yaptırmama cezası!

Apartman risk analizi yaptırmama cezası

Kapıcısı olan apartman ve konut sitelerinde de risk analizinin yapılması zorunlu oluyor. Peki apartman risk analizi yaptırmama cezası nedir? diyorsanız işte yanıtı…

Apartman risk analizi yaptırmama cezası!
Risk analizi, bir kişi bile olsa işçi çalıştıran tüm işyerlerinde yapılması gereken bir uygulama oluyor. Bu uygulamaya kapıcı çalıştıran apartmanlar da dahil oluyor.

Özellikle ciddi bir organizasyon haline gelen sitelerde site müdürü, muhasebeci, spor hocası, güvenlik görevlisi, kat görevlisi, temizlik görevlisi ve benzeri personel gereksinimine daha çok ihtiyaç duyuluyor. Bu şekilde işçi çalıştıran sitelerin de risk analizini yapmaları gerekiyor. Peki apartman risk analizi yaptırmama cezası nedir? diyorsanız işte yanıtı…

Apartmanda risk analizi yaptırılmaması halinde para cezaları uygulanıyor.

Risk analizi yaptırmama cezası;
Risk analizi yapmayan veya yaptırmayan işverenlere, 3 bin 234 TL ve aykırılığın devamı halinde her ay için 4 bin 851 TL idari para cezası uygulanacaktır.

Yine, risklerin belirlenmesine yönelik gerekli kontrol, ölçüm, inceleme ve araştırmaları yapmayan işverenlere 1.617 TL idari para cezası uygulanacaktır.

Diğer cezalar..
1-İş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili tedbir almama

İş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili tedbir alma, organizasyonu yapma, gerekli araç ve gereçleri sağlama, sağlık ve güvenlik tedbirlerini değişen şartlara uygun hale getirme ve mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapma yükümlülüklerinin yerine getirilmemesi nedeni ile her bir yükümlülük için 2 bin 156 TL idari para cezası uygulanacaktır.

2-İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu kurmama

50 ve daha fazla çalışanı olan işverenlerin iş sağlığı ve güvenliği kurulu kurma ve kurulun mevzuata uygun kararlarını uygulama yükümlülükleri bulunmaktadır. Alt işvereni olan ve alt işveren tarafından da kurul kurulması gerekli olan durumda kurullar arasında koordinasyonu asıl işveren sağlar.

Bu yükümlülükleri yerine getirmeyen işverenlere 2 bin 156 TL idari para cezası uygulanacaktır.

3-İş güvenliği uzmanı çalıştırmama

İş güvenliği uzmanı çalıştırma yükümlülüğünü yerine getirmeyen işverenlere 5 bin 390 TL ve aykırılığın devam ettiği her ay için ayrıca 5 bin 390 TL idari para cezası uygulanacaktır.

4-İşyeri hekimi çalıştırmama

İşyeri hekimi çalıştırma yükümlülüğünü yerine getirmeyen işverenlere 5 bin 390 TL ve aykırılığın devam ettiği her ay için ayrıca 5 bin 390 TL idari para cezası uygulanacaktır.

5-Diğer sağlık personeli çalıştırmama

Diğer sağlık personeli çalıştırma yükümlülüğünü yerine getirmeyen işverenlere 2 bin 695 TL ve aykırılığın devam ettiği her ay için ayrıca 2 bin 695 TL idari para cezası uygulanacaktır.

6-Uzman ve hekimlerin hak ve yetkilerinin kısılması

İş güvenliği uzmanlarının ve işyeri hekimlerinin hak ve yetkilerini kısıtlama fiilini işleyen işverenlere ve yine işyeri sağlık ve güvenlik birimini kurmayan işverenlere 1.617 TL idari para cezası uygulanacaktır.

7- Risk değerlendirmesinin yapılmaması veya yaptırılmaması

Risk değerlendirmesini yapmayan veya yaptırmayan işverenlere, 3 bin 234 TL ve aykırılığın devamı halinde her ay için 4 bin 851 TL idari para cezası uygulanacaktır.

Yine, risklerin belirlenmesine yönelik gerekli kontrol, ölçüm, inceleme ve araştırmaları yapmayan işverenlere 1.617 TL idari para cezası uygulanacaktır.

8-Risk değerlendirmesinin yapılmaması veya yaptırılmaması

Acil durumları belirleme, acil durumlar için tedbir alma, acil durum planlarını hazırlama, destek elemanı görevlendirme, araç gereç sağlama, acil durumlarda işyeri dışındaki kuruluşla irtibatı sağlayacak düzenlemeyi yapma yükümlülüklerini yerine getirmeyen işverenlere her bir yükümlük için 1.078 TL ve aykırılın devam ettiği her ay için yine 1.078 TL idari para cezası uygulanacaktır.

9-İş kazalarının kaydı ve bildirimine aykırılık

İş kazalarının ve meslek hastalıklarının kaydını tutma, ramak kala olaylar ve iş kazaları ile ilgili incelemeler yaparak ilgili raporları düzenleme yükümlülüklerini yerine getirmeyen işverenlere her bir yükümlülük için 1.617 TL idari para cezası uygulanacaktır.

Yine; iş kazalarını ve meslek hastalıklarını 3 işgünü içinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirme yükümlülüğünü yerine getirmeyen işverenlere her bir fiil için 2 bin 156 TL idari para cezası uygulanacaktır.

10-Çalışan temsilcisi ve destek personeli

Çalışan temsilcisi görevlendirmeyen işverenlere 1.078 TL idari para cezası uygulanacaktır.

Çalışan temsilcilerinin öneride bulunma ve tedbir alınmasını isteme hakkını ihlal eden işverenlere ise 1.617 TL idari para cezası uygulanacaktır.

İşverenler, çalışan temsilcilerinin ve destek elemanlarının haklarını kısıtlar ve gerekli imkanları sağlamazlarsa ayrıca 1.078 TL idari para cezası ödemek zorunda kalacaklardır.

Apartman risk analizi örneği!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com