Amanos Tüneli projesinde son durum!

amanos tüneli

Hatay Valisi Ercan Topaca, “Amanos Tüneli Projesi hayata geçtiği takdirde ulaşım kalitesi çok artacaktır. Bu, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile Akdeniz’i buluşturacak bir projedir” dedi.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran Symes ve beraberindeki heyeti kabul eden Hatay Valisi Ercan Topaca, TÜSİAD yönetimini Hatay’da ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu belirtti. Hatay’ın tarihinin M.Ö. 43’inci yıllara kadar gittiğinin arkeologlar tarafından söylendiğini vurgulayan Vali Topaca, “Burası sadece tarihi güzelliği ve zenginliği olan bir şehir değil, fiili olarak da çok zengin bir coğrafyadayız” dedi.

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜĞÜ
Türkiye’nin en büyük organize sanayi bölgesinin Hassa’da yapılacağını ifade eden Topaca, “Şu an 45 bin dönüm alanı aldık. Çalışmalarımız devam ediyor. Hassa Organize Sanayi Bölgesi 180 bin dönüm alana kadar büyüme kapasitesine sahip bir organize sanayi bölgesi olacak. Hükümetin yatırım programına giren bu projenin milli bütçeden mi karşılanmasına, yoksa yap-işlet denilen sistem üzerinden mi yapılmasına daha sonra karar verilecek” diye konuştu. Hassa Organize Sanayi Bölgesi projesi ile eş zaman- lı olarak yürütülecek Amanos Tüneli projesinin de Hatay açısından çok önemli olduğunu belirten Vali Topaca şöyle dedi: “Eş zamanlı olarak bu iki projeyi yürüteceğiz. Ve bunun çok uzun süreceğini düşünmüyorum. Amanos Tüneli Projesi hayata geçtiği takdirde bölgede ulaşım kalitesi çok artacaktır. Bu, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile Akdeniz’i buluşturacak bir projedir. Hem ülkemiz için, hem komşularımız için çok önemli” Sınırımızdaki savaşın sonsuza kadar devam etmeyeceğinin altını çizen Vali Topaca, şunları söyledi: Bu yatırımları yaparken Suriye’yi, Halep’i, Bağdat’ı da düşünmek lazım. Çünkü Hatay buralara en yakın lokasyonlardan birisi. İnşallah barış sağlanır. Suriye’ye, Irak’a giden yollar otoyol haline gelir. Barışın en kısa sürede sağlanmasıyla birlikte Amanos Tünellerinin önemi bir kez daha ortaya çıkacaktır. Burada insanlığa yarar sağlayacak çok daha fazla hizmeti yapabiliriz. Hatay’da güvenlik sorununun olmadığını vurgulayan Topaca, “Güvenlik sorunu bizim sınırımızın öbür tarafındadır. Bundan kısmen etkilenebiliriz ama üretimi sanayiyi etkileyecek güvenlik sorunumuz yok. En önemli sorunumuz tanıtım eksikliğimiz. Eğer TÜSİAD heyeti buraya gelip gönül rahatlığı içinde gezebiliyorsa, tüm dünyaya ‘bu kentte bir sorun yok’ mesajını vermemiz gerek. Çünkü Hatay hoşgörü ve medeniyet şehridir” şeklinde konuştu. TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran Symes, amaçlarının bölgesel kalkınma konusundaki duyarlığıyla farklı bölgelerde çalışmalarını zenginleştirmek olduğunu belirterek, “Ülkemizin farklı bölgeleriyle TÜSİAD’ın büyük kuruluşlarını bir araya getirmeyi arzu ediyoruz. Aslında TÜSİAD denilince akla büyük kurumlar gelse de, bütün tedarikçi zincirleriyle tüm Türkiye’yi kapsayan bir iş dünyası örgütü olduğumuzu söyleyebiliriz. Çok önem verdiğimiz Bölgelerarası Ortak Girişim Projesi (BORGİP) hızla hayata geçiyor. Bu; bölgesel kalkınmada farklı, gelişmiş ve gelişmekte olan bölgelerdeki iş dünyası insanlarını birleştirerek bir yol haritası etrafında daha değer yaratacak alanlarda yatırımı teşvik etmek anlamında önemli bir projedir” dedi.

KAMIŞTAN YAPILAN BİR NEY HEDİYE ETTİ
Hatay’ın dillere destan künefesinden ikram eden Vali Topaca, günün anısına TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran Symes’e, Samandağ ilçesi sınırlarında Asi Nehri’nin Akdeniz’e döküldüğü bölgede yetişen kamışlardan yapılan ney hediye etti.

Sabah