Alacaklıdan mal kaçırma davasında zamanaşımı!

Alacaklıdan mal kaçırma davasında zamanaşımı

Borçlu kişi ile üçüncü kişiler arasında alacaklıdan mal kaçırmaya yönelik işlemler yapılabiliyor. Alacaklı bu durumda dava açabiliyor.Peki Alacaklıdan mal kaçırma davasında zamanaşımı süresi var mı?

Alacaklıdan mal kaçırma davasında zamanaşımı!
Alacaklısını zarara sokmak amacıyla mevcudunu eksiltmek suçu takibi alacaklının şikayetine bağlı bir suç olarak nitelendiriliyor. Bu suç, borçlunun icra sürecinde taşınır veya taşınmaz mallarının satışının yapılması ile işleniyor.

Ancak bu durumun tespiti durumunda alacaklıdan mal kaçırma tasarrufun iptali davası açılabiliyor.Peki Alacaklıdan mal kaçırma davasında zamanaşımı süresi var mı? Mal kaçırma davasınde süre ne kadar? İşte mal kaçırma davası süresi…

Alacaklısını zarara uğratmak maksadıyla mevcudunu eksiltmek suçunun zamanaşımı süresi beş yıl olup; Zamanaşımı süresi suçun işlendiği tarihten itibaren başlıyor.

Sanığın suçun maddi unsurunu gerçekleştirdiği tarih, zamanaşımının başlangıç tarihi oluyor.Alacaklı suçun işlendiğini öğrendiği tarihten itibaren suçun zamanaşımı süresi içinde Cumhuriyet Başsavcılığına müracaat ediyor.

Cumhuriyet savcısı aldığı bu dilekçe üzerine müştekinin şikayet edilen hakkında açmış herhangi bir takip olup olmadığına bakar, Şikayet edileni çağırıp dinliyor, müştekiyi dinliyor ve topladığı bu deliller ışığında, delillerin kamu davası açmaya yeterli olup olmadığına bakar, yeterli görürse Asliye Ceza Mahkemesine dava açıyor.

Mirastan mal kaçırma yargıtay kararları!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com