Aile konutu şerhli evin haczi!

aile-konutu-serhli-evin-haczi

Ailenin devamlı olarak ikametine ayrılan taşınmaz malın üzerinde eşlerin tek başlarına tasarrufta bulunmalarını engelleyen şerh oluyor. Peki aile konutu şerhli evin haczi nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı…

Aile konutu şerhli evin haczi!
Aile konutu şerhi, gerek eşler gerekse üçüncü şahıslar yönünden özellikle tapuya verilen şerh işlemi olarak karşımıza çıkıyor. Eşler arasında herhangi bir problem veya boşanma ile ilgili sürece girildiğinde evin tek taraflı satılarak elden çıkartılmasını ve eşlerin herhangi bir şekilde sorun yaşamasını önlemek amacı ile alınan tedbir türü olarak biliniyor.

Bu şerh tapuya konulduğunda eşlerden biri tek başına ilgili taşınmazda satış, kiralama veya ipotek tesisi gibi işlemleri yapamıyor.

Aile konutu şerhi için, konutun aile konutu olduğunu kanıtlayan muhtarlıktan alınmış belgeyle Nüfus müdürlüğünden alınmış vukuatlı aile nüfus kayıt örneği (yerleşim yeri adresini gösterir) veya evlilik cüzdanı ile bağlı bulunduğu Tapu Sicil Müdürlüğüne müracaat edilmesi gerekiyor. Peki aile konutu şerhli evin haczi nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı…

Aile konutu üzerinde mülkiyet hakkı bulunan eşin,herhangi bir borcundan dolayı alacaklının aile konutunu haczettirmesi halinde, aile konutunu bu haciz işleminden kurtaracak bir hüküm gerekiyor.Bu hüküme İcra ve İflâs Kanunu’nda yer verilmiyor. Medeni Kanun madde 194’te yer alan koruma ise, aile konutu ile ilgili olarak iradi nitelikte bir borçlandırıcı ya da tasarruf işleminde diğer eşin rızasını aranıyor.

İcra ve İflas Kanunu’nun haczi caiz olmayan taşınmaz mallar ve haklar başlığı altında düzenlenen 82. maddesinin 12. bendinde borçlunun haline münasip evinin haczedilemeyeceği ancak evin kıymeti fazla ise bedelinden haline münasip bir yer alınabilecek miktarı borçluya bırakılmak üzere satılabileceği ifadesi bulunuypr.

Fakat maddenin ikinci fıkrasında da bu istisnanın, borcun bu eşya bedelinden doğmaması halinde uygulanabilir olduğu da belirtiliyor.

Bu sebeple haciz nedenine göre değişkenlik gösteren bu durumda; Medeni Kanunu’nun ve İcra ve İflas Kanunu’nun incelenmesi gerekiyor.

Kiralık ev aile konutu olur mu?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com