Aile konutu şerhi kaldırma işlemleri!

Aile konutu şerhi kaldırma işlemleri

Tapu üzerinde aile şerhi konulması hususunun yasal dayanağı Türk Medeni Kanunu oluyor. Peki aile konutu şerhi nasıl kaldırılır? İşte aile konutu şerhi kaldırma işlemleri…

Aile konutu şerhi kaldırma işlemleri!
Aile konutu, resmi olarak evli olan ailelerin yaşamını sürdürdükleri mesken olarak karşımıza çıkıyor. Medeni Kanun esasları gereğince, aile konutu şerhi konulan bir ev hakkında eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, tasarruf işleminde bulunamıyor.

Örneğin; aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemiyor, aile konutunu devredemiyor veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamıyor.

Rızayı sağlayamayan veya haklı bir neden olmadan kendisine rıza verilmeyen eş, hâkimin müdahalesini isteyebilir. Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin verilmesini isteyebiliyor. Peki aile konutu şerhi nasıl kaldırılır? İşte aile konutu şerhi kaldırma işlemleri…

Aile konutu şerhinin kaldırılabilmesi için ilgili kişilerin yanlarında şu belgelerle birlikte Tapu Dairelerine başvurmaları gerekiyor:

-Konutun aile konutu olduğuna dair muhtarlıktan alınmış onaylı belge.
-Nüfus Müdürlüğünün ilgili bölümünden alınmış vukuat listeli nüfus kayıt örneği
-İkametgah ve evlilik cüzdanı
-Tapu belgesi
Bir konutun aile konutu olup olmadığı konusunda herhangi bir tartışma varsa, bu durumda aile mahkemesine dilekçe ile başvuruda bulunmak gerekmektedir. Buradan çıkan karara göre aile konutu şerhi ile ilgili işlem yapılabiliyor.

Bir aile konutu üzerindeki şerh, tarafların evli olduğu süre içerisinde devam ediyor. İlgili evliliğin sonlandırılması yahut tarafların anlaşmalı olarak şerh kaldırılma talebinde bulunması aile konutu şerhini tapu üzerinden kaldırıyor.

Yazlık olarak kullanılan konutlara aile şerhi konulamıyor. Aile konutu şerhininin kaldırılmasında eşler hakimden müdahale isteyebiliyor.

Aile konutu şerhi satışa engel mi?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com