Aile içinde tapu devri nasıl yapılır?

tapu
Tapu devir işlemi bedelli ya da bedelsiz olarak; aile içinde veya kan bağı bulunmayan insanlara yapılabiliyor. Peki, aile içinde tapu devri nasıl yapılır?

Aile içinde tapu devri nasıl yapılır?
Gayrimenkullerin devir işlemleri, tapu dairesinden randevu alınmak suretiyle yapılıyor. Devir işlemi bedelli ya da bedelsiz olarak; aile içinde veya kan bağı bulunmayan insanlara yapılabiliyor.

Alıcı ve satıcının aile içinde olması halinde genellikle, yapılan devir işlemleri bedelsiz yapılıyor. Peki, aile içinde tapu devri nasıl yapılır?

Bu şekilde taşınmazını bedelsiz olarak bağışlayan, bağışı kabul eden kimseye bir takım mükellefiyetler yükleyebiliyor. Bu mükellefiyetler bir şeyi yapma şeklinde karşımıza çıktığı gibi bir şeyi yapmaktan kaçınma şeklinde de olabiliyor.

Aile içinde tapu devri için gerekenler:
– Bağışlanacak taşınmaz mala ait tapu senedi
– Bağışlayan ve bağışı kabul edenlerin fotoğraflı nüfus cüzdanları,
– Bağışlayanın bir, bağışı kabul edenin iki adet, son altı ay içinde çekilmiş fotoğrafları.
– Akitte taraflardan biri veya ikisi vekil, vasi, kayyım ve kanuni temsilci ile temsil edilecek ise, ayrıca temsile ilişkin belge.
– Söz konusu taşınmaz mala ait, ilgili Belediyeden Emlak beyan değerini gösteren belge.

Bu işlem için taşınmazın kayıtlı değeri üzerinden binde 68,31 oranındaki harç ödemesinin yapılması gerekiyor. Ayrıca Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret alınır. (2015 yılı için 82,50 TL)
2015 Yılı Tapu ve Kadastro Harçları!

Işıl Seren KESKİN/Emlaktagundem.com

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*