Adana’da kaçak işyerlerine tepki geldi!

Adana'da izinsiz yapılar

Adana Büyükşehir Belediyesi’nin kaldırım çalışması yürüttüğü Ziyapaşa Bulvarı’nda Edeler Pastanesi yanındaki Atanur Apartmanı’nın bodrum katına yapılan rampa dikkati çekti.
Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı Denetim Şube Müdürlüğü ekipleri, rampa yapmak için kaldırımın tahrip edilmesine ceza uyguladı ancak insanların hayatını tehlikeye atan rampaya müdahale etmedi. Söz konusu işyerinin ruhsat almadan faaliyet göstermesine işlem yapan Seyhan Belediyesi ise faaliyetten men ettiği işyerinin tadilat yapmasını görmezden geldi.

KEYFİ DÜZENLEMELER
Çınarlı Mahallesi 61023 Sokak ile Ziyapaşa Bulvarı’nın kesiştiği köşedeki Atanur Apartmanı’nın bodrum katına yönelik yapılan tasarruflar bina sakinlerini karşı karşıya getirdi. Zemin katının tapuda müşterek ve payı belirli hisseli olan binada paydaşlardan birinin bodrum katını oto kuaförü yapmak istemesiyle başlayan tartışmaya Büyükşehir ve Seyhan Belediyeleri de dahil oldu. Belediyelerin gözü önünde, oto yıkama işyerine girecek araçlar için izin alınmadan tadilat yapıldı, kaldırım kırıldı, düzenleme çalışması sırasında kaldırıma araç parkının önlenmesi için konulan bordür taşlar kaldırıldı. Kat maliklerinin onayı alınmadan bina girişinde değişikliğe gidildi. Binanın giriş kapısı değiştirilirken merpenler de yıkılarak araç giriş çıkışına uygun hale getirildi.

CEZA VAR DÜZELTME YOK
Bunun üzerine harekete geçen diğer hissedarlar, Büyükşehir ve Seyhan Belediyesi’ne başvurdu. Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı yaptığı incelemede kaldırımın tahrip olduğunu belirleyerek oto yıkama işyeri yapmak isteyen Ahmet Murat Atalayer hakkında ceza tutanağı düzenledi. Büyükşehir, kamuya ait kaldırımın tahrip edildiğini belirlemesine ve Ziyapaşa Bulvarı’nda kaldırım düzenlemesi yapmasına rağmen söz konusu rampanın ortadan kaldırılması için da hiçbir girişimde bulunmadı.

SEYHAN TADİLATI GÖREMEDİ
Seyhan Belediyesi ise yaptığı incelemede işyeri açma ve çalışma ruhsatı bulunmayan işletmeye 208 lira para cezası verdi. İşyeri ve çalışma ruhsatı alınıncaya kadar işletmenin faaliyetleri durdurulurken izinsiz şekilde tadilat yapıldığı yönündeki iddiaları da Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri inceledi. Bodrum kat girişi, proje dışına çıkılarak değiştirilmesine rağmen “parsel üzerinde yeni bir inşaat faaliyeti olmadı” şeklinde tutanak tutularak gözlerinin önünde gerçekleşen tadilat görmemezlikten gelindi.

YASA NE DİYOR?

İMAR KANUNU
Madde 21 – Ruhsat alınmış yapılarda herhangi bir değişiklik yapılması da yeniden ruhsat alınmasına bağlıdır. Bu durumda; bağımsız bölümlerin brüt alanı artmıyorsa ve nitelik değişmiyorsa ruhsat, hiçbir vergi, resim ve harca tabi olmaz.

İMAR KANUNU
Madde 34-Zemin katlarda, dükkan yapılmasına müsaade edilen yapılarda, yaya kaldırımı ile aynı seviyedeki ön bahçeleri yayaya açık bulundurulacak, yayaların can emniyetini tehlikeye düşürecek duvar ve manialar yapılamaz.

 

Sabah Güney

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*