Tapu döner sermaye bedelini kim öder?

Tapu döner sermaye bedelini kim öder

Tapu döner sermaye bedeli tapu dairesinde ödenmesi gereken masraflar arasında bulunuyor. Peki tapu döner sermaye bedelini kim öder? diyorsanız işte yanıtı…

Gayrimenkul alım satım işlemlerinde taraflar, belli miktarlardaki masrafları ödemek ile sorumlu oluyor. Bu masraflar arasında gayrimenkul satış bedeli, tapu masrafı, tapu döner sermaye bedeli gibi kalemler yer alıyor.

Tapu masrafı, taşınmaz malın değeri üzerinden binde 20 oranında hesaplanıyor. Hem alıcı hem de satıcı bu masrafları ödemek ile mükellef oluyor.

Tapu döner sermaye bedeli de tapu devir işlemlerinde alıcı tarafından ödenmesi gereken masraflar arasında yer alıyor.Döner Sermaye: Genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerine kanunlarla verilen asli ve sürekli kamu görevlerine bağlı olarak ortaya çıkan ve genel idare esaslarına göre yürütülmesi mümkün olmayan mal ve hizmet üretimine ilişkin faaliyetlerin sürdürülebilmesi için, kamu idaresine bağlı olarak kurulmuş işletmelere tahsis edilen sermaye olarak karşımıza çıkıyor.

2015 yılında tapu satış işlemlerinde 82,50 TL tapu döner sermaye harcı tahsil edildi. 2016 yılı için tapu satış döner sermaye ücreti 87,25 TL oldu. İlave hizmet bedeli ise 11,00 TL’den 11,75 TL’ye çıktı.Peki tapu döner sermaye bedelini kim öder? diyorsanız işte yanıtı…

Tapu harcının hem alıcı hem satıcı tarafından ödenmesi gerekirken , tapu döner sermaye bedeli yalnız alıcı tarafından ödenen bir masraf olarak karşımıza çıkıyor.

Tapu döner sermaye harçları 2016!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com