3. köprünün son 9 metresi bugün birleşiyor!

3. köprü bitti mi

Üçüncü köprünün son 9 metresi bugün düzenlenecek törenle birleşiyor. Son 1 ayda 10 adet çelik tabliye yerine konularak, rekor sürede bir ilerleme yaşandı.

Üçüncü köprüde büyük gün geldi… Bugün yapılacak törenle dev köprüde son tabliye de yerine yerleştirilecek ve böylece iki yaka birleşmiş olacak. Törene Cumhurbaşkanı Erdoğan da katılacak.

3. Köprü’de son tabliyeler bugün yerleştiriliyor. 59 metrelik genişliği ile bittiğinde dünyanın en geniş köprüsü unvanını alacak olan 3. Köprü 8 şerit karayolu 2 şerit demiryolu olarak toplam 10 şeritten oluşacak. Deniz üzerindeki uzunluğu 1408 metre toplam uzunluğu ise 2 bin 164 metre olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün toplam maliyeti ise 4,5 milyar lira. Düzenlenecek törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı belirtildi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, en son yaptığı açıklamasında, “9 metrelik boşluk kaldı. O boşluğu da pazar günü kapatıyoruz. Sonra kaynakları yapılıp eksikleri tamamlanacak. Köprü üstünde yürüyerek ve araçla ilerlemek mümkün olacak” demişti. Bakan Yıldırım ayrıca, köprünün açılışının ağustos ayı gibi yapılmasının planlandığını da söylemişti.
Akşam

Haber Yeni Şafak Gazetesi’nde şu şekilde yer aldı…

Üçüncü köprünün son 9 metresi bugün düzenlenecek törenle birleşiyor. Son 1 ayda 10 adet çelik tabliye yerine konularak, rekor sürede bir ilerleme yaşandı. 29 Mayıs 2013’teki temel atma töreninden sonra 7 bin civarında kişinin gece gündüz çalıştığı projenin inşaatında, 230 bin metreküp beton, 50 bin ton demir ve 57 bin ton çelik kullanıldı.

Üçüncü köprünün son tabliyesi bugün yerleştiriliyor. Son 9 metrenin de tamamlanmasıyla köprü üzerinde yürümek ve araçla ilerlemek mümkün olacak. Son 1 ayda 10 adet çelik tabliye yerine konularak, rekor sayılabilecek nitelikte bir ilerleme yaşandı. Lifting Gantry’ adı verilen farklı bir vinç sayesinde ortalama 5 günde eş zamanlı olarak Asya ve Avrupa’da çelik tabliye konulma işlemi gerçekleştirildi. Bu yüzden 1 ay gibi kısa sürede hızlı şekilde köprüde ilerleme sağlandı. 10 adet çelik tabliye konulurken, 238 metrelik ilerleme sağlandı. 320 metreyi aşan yüksekliğiyle ise dünyanın en yüksek kulesine sahip projenin toplam maliyeti ise 4,5 milyar lira.

ÜZERİNDE RAYLI SİSTEM

Dünyanın en geniş asma köprüsü unvanını alacak olan Yavuz Sultan Selim’in zamanından önce tamamlanması için işçiler gece gündüz çalışmalarını sürdürüyor. Bin 408 metrelik uzunluğu ile üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun asma köprüsü ICA tarafından hayata geçiriliyor. İstanbul trafiğini rahatlatacak bu dev projede çelik tabliye montaj işlemlerinde sona gelindi.

7 BİN KİŞİ GECE GÜNDÜZ DEMEDİ

3. Boğaz Köprüsü inşaatında ana malzeme olarak beton, inşaat demiri, yapısal çelik ve kablolar kullanıldı. Projenin inşaat aşamasında 230 bin metreküp beton, 50 bin ton inşaat demiri, 57 bin ton yapısal çelik ve 28 bin ton kablo kullanıldı. Üzerinden 8 şeritli karayolu ve 2 şeritli tren yolu aynı seviyede geçecek proje gerek estetik gerekse teknik özellikleriyle dünyanın sayılı köprüleri arasında yer alacak. Yapım aşamasında çoğu yerli mühendislerden oluşan bir ekip canla başla çalışırken, yaklaşık 7 bin kişi istihdam edildi.

HER BİR TABLİYE 870 TON

Yavuz Sultan Selim Köprüsü inşaatı, köprünün her iki ayağının oturduğu Garipçe ve Poyrazköy mevkilerinde eş zamanlı olarak yapıldı. 29 Mayıs 2013 tarihinde temeli atılan köprü bacaklarının inşaatı 24 Ekim 2014 tarihinde tamamlandı. Köprü ayakları deniz seviyesinden 330 metre, zemin başlangıcından 320 metre uzunluğunda. Projede 22 metrelik çap ile Avrupa’nın en geniş tüneli de inşa ediliyor. Ayrıca, kullanılan tabliyelerin ağırlığı 870’er ton olarak açıklandı.

YAP İŞLET DEVRET MODELİ

Köprü ve köprü ile birlikte yapılacak olan otoyolun ayrıntıları 25 bin ölçekli imar planlarına işlendi. Ayrıca köprünün öncüllerinin aksine devlet eliyle değil, yap-işlet-devret modeliyle özel sektöre yaptırılacağı bildirildi. 29 Nisan 2010 tarihinde dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından yapılan basın açıklamasında üçüncü köprünün kesin güzergâhının Garipçe-Poyraz köyleri arası olduğu belirtildi.

2013’te temelini birlikte attılar

İhaleyi 29 Mayıs 2012 tarihinde İçtaş-Astaldi(İtalyan) ortaklığı kazanmıştır. Köprü pilonlarının temelleri dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımı ile 29 Mayıs 2013’te atıldı. Her ay 20 bin yeni aracın trafiğe katıldığı İstanbul’da kayıtlı olan yaklaşık 2.5 milyon araç bulunuyor. Hâlihazırda İstanbul Boğazı üzerinde bulunan 2 köprüyse özellikle günün belirli saatlerinde yaşanan aşırı yoğunluk nedeniyle tam anlamıyla işlevini yerine getiremiyor. Bu nedenlerden dolayı Boğaz’a üçüncü bir köprünün yapılması 2000’li yıllardan itibaren sıkça dile getirilmeye başlandı. Ancak ilk somut adımın atılması, 2009 yılında 60. hükûmet döneminde gerçekleşti. Dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan üçüncü köprünün gerekli olduğunu ve derhâl yapılması gerektiğini savunarak, helikopterle köprünün güzergâhını belirlemek için keşif gezileri yaptı.
Yeni Şafak