2017 vergi dönemi yarın başlıyor!

 
Vergi takvimine göre 2017 yılı emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, kira gelir vergisi ile değer artış kazancı vergisi için ilk taksit dönemi yarın başlıyor…

2017 vergi dönemi yarın başlıyor!
2017 yılı ilk taksit ödeme dönemi yarın başlıyor. Ödenecek vergiler arasında emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, kira gelir vergisi ile değer artış kazancı vergisi yer alıyor.

1.Emlak vergisi 2017
Emlak vergisini gayrimenkulü olan herkes ödemekle mükellef oluyor. Taşınmaz mal sahiplerinin emlak vergisi borcu, ilgili taşınmazın kayıtlı emlak değeri üzerinden kanunda belirtilen emlak vergisi oranlarının hesaplanması ile bulunuyor.


Her yıl iki eşit taksit halinde ödenen emlak vergisi için 2017 yılı ödemeleri yarın itibariyle başlayacak. Nisan ve Mayıs ayları da dahil olmak üzere ilk taksitler toplam 3 aylık bir süre içinde ödenecek.İkinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında tahsil edilecek.

Emlak vergisinin zamanında ödenmemesi durumunda her geciken ay için yüzde 1.40 oranında gecikme cezası uygulanıyor. Vergi borcu ödenmeden taşınmazın satış işlemi gerçekleşmiyor.

2.Çevre temizlik vergisi(Çöp vergisi) 2017
Çevre temizlik vergisini ev ve işyeri kullanıcıları ödüyor. Buna göre ev ve işyerinin kullanıcısı eğer sahibi ise verginin sahibi maliki olurken, kullanıcı eğer kiracı ise mükellef kiracı oluyor.

Mükelleflerin ödeme yapmaları için yarın itibariyle 3 ayları bulunuyor. Çevre temizlik vergisi için ödemeler en son 31 Mayıs tarihinde alınıyor.
Senede iki taksitte ödenebilen vergi için 2. taksitler ise Kasım ayı içerisinde alınacak.

Evlere ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 28 kuruş, diğer belediyelerde 21 kuruş olarak belirlendi.

2017 işyeri çevre temizlik vergisi bedelleri şu şekilde:
Büyükşehir belediyeleri dışındaki belediyelerde uygulanacak çevre temizlik vergisi tarifesi:


Büyükşehir belediyelerinde uygulanacak çevre temizlik vergisi tarifesi:

İndirimli çevre temizlik vergisi uygulaması:


3. Kira gelir vergisi 2017
Konut veya işyerini kiraya vererek gelir elde eden kimseler, kira gelir vergisi mükellefi oluyor. 1 Ocak – 31 Aralık 2016 tarihleri arasında konutlarda 3 bin 800 TL’den, işyerlerinde ise 30 bin TL’den yüksek gelir elde eden mal sahipleri kira gelir vergisi ödeyecek.

2016’da elde edilen kira gelirinin istisna sınırını aşması halinde bu beyanname veriliyor. Kira gelir vergisi beyannamesi 25 Mart’a kadar veriliyor.

Vergi dairesine ödenen kira gelir vergisi için ilk taksit dönemi yarın başlıyor ve 31 Mart’ta sona eriyor. İkinci taksitler ise Temmuz ayı içerisinde ödeniyor.

4. Değer artış kazancı vergisi 2017
Gayrimenkul gelir vergisi olarak bilinen değer artış kazancı vergisi taşınmazın satılması halinde ödeniyor.Ancak her taşınmaz malını elden çıkaranlar bu verginin mükellefi olmuyor. Taşınmaza 5 seneden fazla sahip olmayanlar tarafından ödenen bu vergi edinim tarihinden itibaren 5 seneden fazla bir süre geçmiş olması halinde ödenmiyor.

İlk taksit ödemeleri 1 Mart’ta başlayan değer artış kazancı vergisi için 25 Mart’a kadar beyanname verilmesi gerekiyor. Değer artış kazancı vergisinin ikinci taksitleri ise Temmuz ayında ödeniyor.

Gayrimenkul değer artış kazancında 2016 için istisna sınırı 11 bin TL olarak belirlendi. Buna göre gayrimenkulünü en geç 2011 itibariyle satın alıp 2016’da elden çıkaranlar istisnadan yüksek gelir elde etmeleri halinde 2017’de gelir vergisi ödeyecek.

 

 

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com