2017 Veraset ve intikal vergisi 1.taksiti için son 15 gün!

 

 
Halk arasında miras vergisi olarakta bilinen veraset ve intikal vergisi, miras kalan taşınmaz mallar için ödeniyor. Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu gereğince ödenen bu vergi, şahıslara ait mallar ile Türkiye’de bulunan malların; ölüm, bağış (hibe) ya da herhangi bir şekilde karşılıksız olarak bir kişinin mülkiyetinden diğer bir kişinin mülkiyetine geçmesi sonucu ödeniyor.

Vergi 3 yıl boyunca senede 2 taksit olmak üzere toplam 6 taksitte ödeniyor. Vergi için öncelikle beyanname verilmesi gerekiyor.

Ölen kişinin kanuni ikametgahı Türkiye’de ve ölüm Türkiye’de gerçekleşmiş ise, mükelleflerin de Türkiye’de bulunmaları halinde ölüm tarihini takip eden 4 ay içinde;

Ölen kişinin kanuni ikametgahı Türkiye’de ve ölüm yabancı bir memlekette gerçekleşmiş ise; ölüm tarihini takip eden 6 ay içinde;

Mükellefler vefat eden kişinin bulunduğu yerin dışında başka bir yabancı memlekette olduğu takdirde ise ölüm tarihini takip eden 8 ay içerisinde ilgili Vergi Dairesine dilekçe veriyor.

Veraset ve intikal vergisi taksitleri:
Veraset ve intikal vergisi 1. taksiti: Mayıs ayı
Veraset ve intikal vergisi 2. taksiti: Kasım ayı

2017 yılı veraset ve intikal vergisi 2. taksit ödemeleri 31 Mayıs’ta sona eriyor. Buna göre, veraset ve intikal vergisi 2. taksiti için son 15 gün bulunuyor.

 
Veraset ve intikal vergisi istisna tutarları 2017!

 
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com