2017 tapu harcı indirimi bugün sona eriyor!

 

Harçlar Kanunu’na bağlı (4) sayılı tarifede yer alan tapu işlemleri, tapu harcına tabi tutuluyor. Bu hükme göre, tapu dairesinde yapılan devir işlemleri için belli oranlarda harç ödemesi yapılıyor.

Tapu harcında, işlemlerin nevi ve mahiyetine göre, değer esası üzerinden nispi veya maktu olarak alınıyor. Tapu harcı oranlarını arttırma ve eksiltme yetkisi Bakanlar Kurulu’nda oluyor.

Eğer isterse Bakanlar Kurulu bu oranda indirime gidebiliyor. Karar gereğince, 492 Sayılı Kanuna bağlı 4 sayılı tarifenin “1-Tapu İşlemleri” başlıklı bölümünün 20/a fıkrasında sayılan tapu işlemleri üzerinden “binde 20” nispetinde alınan tapu harcı “binde 15” olarak yeniden belirlendi.

Bu oran Bakanlar Kurulu kararı gereğince bugün sona eriyor. Bugünden sonra eski oranlar tahsil edilmeye başlanacak.

Tapu devir masrafları 2017 arasında tapu döner sermaye bedeli de yer alıyor. Bu bedel 2017’de 90,50 TL olarak tahsil ediliyor.

Tapuda yapılan işlemden sonra, emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin veya beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının (bir diğer ifadeyle harcın gerçek devir bedelinden daha düşük bir bedel üzerinden ödendiğinin) tespit edilmesi halinde, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re’sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil ediliyor.

Ayrıca, bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın yüzde 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesiliyor.

 

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com