2017 miras vergisi ne zaman başlıyor?

 

Bir kişinin vefat etmesi ve yasal mirasçılarına miras kalması halinde mirasçının vergi yükümlülüğü doğuyor. Aynı zamanda ivazsız yoluyla edinilen taşınmaz mallar için de bu vergi ödeniyor.

Veraset tabiri; miras vasiyet ve miras mukavelesi gibi ölüme bağlı tasarruflar oluyor. İvazsız intikal ise, hibe yolu ile veya herhangi bir tarzda olan ivazsız iktisaplara deniyor.

Miras vergisi için öncelikle mirasçıların vergi dairesine beyanname vermeleri gerekiyor. Miras vergisi beyannamesi ölen kişinin kanuni ikametgahı Türkiye’de ve ölüm Türkiye’de gerçekleşmiş ise, mükelleflerin de Türkiye’de bulunmaları halinde ölüm tarihini takip eden 4 ay içinde;

Ölen kişinin kanuni ikametgahı Türkiye’de ve ölüm yabancı bir memlekette gerçekleşmiş ise; ölüm tarihini takip eden 6 ay içinde;

Mükellefler vefat eden kişinin bulunduğu yerin dışında başka bir yabancı memlekette olduğu takdirde ise ölüm tarihini takip eden 8 ay içerisinde ilgili Vergi Dairesine verilmesi gerekiyor.

Peki 2017 miras vergisi ne zaman başlıyor? İşte 2017 miras vergisi ödeme zamanları 2017…

Miras vergisi her sene değil, yalnız intikalden itibaren 3 sene içerisinde ödeniyor. 3 senede iki eşit taksit olmak üzere toplam 6 taksitte ödeniyor.

Veraset ve intikal vergisinin 1. taksiti Mayıs ayında, ikinci taksiti ise Kasım ayı içerisinde ödeniyor. Buna göre 2017 miras vergisi 1.taksit ödemeleri 16 gün sonra başlayacak.

 
Veraset ve intikal vergisi tarifesi 2017!
 

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com