2017 Mayıs ayı kira artışı yüzde kaç?

 

 

Kiracılık hukuku gereğince tarafların yenilenen kira dönemlerinde ÜFE’ye göre zam yapılıyor. Peki 2017 Mayıs ayı kira artışı yüzde kaç? diyorsanız işte yanıtı…

2017 Mayıs ayı kira artışı yüzde kaç?
Kiracılık hukuku gereğince tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.

Kirada, TÜİK tarafından açıklanan ÜFE oranları kullanılarak zam yapılıyor. ÜFE oranlarından on iki aylık ortalamalar baz alınarak kira artışı yapılıyor.

Söz konusu oranlar TÜİK tarafından her ayın 3’ünde açıklanıyor. Mayıs ayı kira artışlarında kullanılacak oranlar bugün belli oldu. ÜFE verileri ve kira artış oranları şu şekilde sıralanıyor:

ÜFE oranları
Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %0,76 arttı.Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2017 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre %0,76, bir önceki yılın Aralık ayına göre %7,19, bir önceki yılın aynı ayına göre %16,37 ve on iki aylık ortalamalara göre %8,01 artış gösterdi.

Kira artış hesaplamalarında enflasyon oranlarından on iki aylık ortalamalar dikkate alınıyor. Buna göre Mayıs ayında sözleşmesi yenilenen kiracıya yüzde 8,01 oranında zam yapılabilecek.

Örneğin Ayşe Hanımın geçen sene Mayıs ayında 1.100 TL bedelli kira sözleşmesi yaptığını düşünelim. Bu ay kira sözleşmesinin yenilenmesi ve zam yapılması gerekiyor.

Ayşe Hanım’ın Mayıs ayında zamlı kira bedeli 1.188,1 lira olacak. Bu orandan fazla zam yapılmaması gerekiyor.

 
2017 Mayıs ayı enflasyon oranları!

 

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com