2017 Eylül ayında kiralar ne kadar zamlanacak?

 

Kira sözleşmesi yıllık olarak yenilenen kiracılara mal sahipleri Kanunda belirtilen oranlarda zam yapabiliyor. Meskendeki kiracıya ÜFE oranlarında zam yapılırken, işyerindeki kiracıya yapılacak zam 2020 yılına kadar sözleşmeye bağlı olarak yapılıyor.

Kira artış hesaplamalarında kullanılan enflasyon oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Açıklanan oranlardan on iki aylık ortalamalar baz alınarak zam yapılıyor.

Geçtiğimiz aya ait veriler, bugün tarihinde açıklandı. Peki, TÜİK verilerine göre 2017 Eylül ayında kiralar ne kadar zamlanacak? diyorsanız işte yanıtı…

Açıklanan verilere göre Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %0,85 arttı. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2017 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %0,85, bir önceki yılın Aralık ayına göre %9,52, bir önceki yılın aynı ayına göre %16,34 ve on iki aylık ortalamalara göre %12,05 artış gösterdi.

Hesaplamada ÜFE oranlarından on iki aylık ortalamalar baz alınıyor. Buna göre yüzde 12,05 oranında zam yapılacak.Mevcut kira bedeli 1000 TL olan bir kiracının Eylül ayındaki zamlı kira bedeli 1200,5 lira olacak.

Bu oran ile yapılan zamla belirlenen kira bedelini, kiracı yeni kira dönemi boyunca ödemek ile mükellef oluyor.

 

Kira artış oranları Eylül 2017!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com