2016 yılında tapu harcı ne kadar olacak?

2016 yılında tapu harcı ne kadar olacak

Tapu kütüğünde yapılan devir işlemleri için belli oranlarda tapu harcı ödenmesi gerekiyor. Peki 2016 yılında tapu harcı ne kadar olacak? diyorsanız işte yanıtı…

Gayrimenkullerin alım satım işlemleri, tapu dairesinde gerçekleşiyor. Tapuda yapılan bu devir işlemleri için belli oranlarda tapu harcı ödemesi yapılıyor. Peki 2016 yılında tapu harcı ne kadar olacak? diyorsanız işte yanıtı…

2016 yılında gerçekleşecek tapu satış işlemleri için satış bedeli üzerinden harç hesaplaması yapılıyor. Harç, işlemlerin nevi ve mahiyetine göre, değer esası üzerinden nispi veya maktu olarak alınıyor. Hem alıcının hem de satıcının ayrı ayrı binde 20 oranında ödeme yapması gerekiyor.

Örneğin tapu satış bedelinin 200 bin TL olduğunu düşünelim. Bu durumda 4 bin TL alıcı, 4 bin TL satıcı olmak üzere toplamda 8 bin TL gibi bir rakamın tapu harcı olarak ödenmesi gerekiyor.

Tapu harçları, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine yatırılabiliyor. Maliye Bakanlığınca yetki verilmesi durumunda bankalar tarafından da tapu harcı tahsil edilebiliyor.

Ayrıca tapu müdürlüklerinde e-tahsilat uygulaması bulunuyor. Bu uygulama ile tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM’ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştiriliyor.

Tapu ve kadastro harçları 2016!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com