2016 yılında ev alanlar vergi ödeyecek mi?

2016 yılında ev alanlar vergi ödeyecek mi

1319 sayılı emlak vergisi kanunu gereğince senede iki eşit taksitte ödenen emlak vergisinin ilk taksit ödemeleri devam ediyor. Peki 2016 yılında ev alanlar vergi ödeyecek mi? diyorsanız işte yanıtı…

2016 yılında ev alanlar vergi ödeyecek mi?
Emlak vergisi, 1319 sayılı emlak vergisi kanunu gereğince ödenmesi gerekiyor. Kanunen, Türkiye sınırları içinde bulunan binalar Bina Vergisine; tüm arsa ve araziler ise arazi vergisine tabi oluyor.

Verginin mükellefleri, gayrimenkulün maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler oluyor. Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükellef olurken, elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu oluyor.

Bu sene emlak vergisini 2015 yılında taşınmaz mal satın alanlar ödüyor. Yeni gayrimenkul satın alan kimselerin emlak vergisi mükellefiyeti bir sonraki sene içerisinde başlıyor. Peki 2016 yılında ev alanlar vergi ödeyecek mi? diyorsanız işte yanıtı…

2016 yılında ev alanlar ödemelerine 2017 yılı itibariyle başlıyor. Ancak bu sene sonuna kadar belediyeye emlak vergisi bildiriminin verilmiş olması gerekiyor.

Emlak vergisi için ödenecek bedel gayrimenkulün kayıtlı değeri üzerinden emlak vergisi oranlarının hesaplanmasıyla bulunuyor. Büyükşehir belediyelerinde emlak vergisi yüzde 100 zamlı olarak uygulanıyor.

Emlak vergisi ödemeleri taşınmaz malların bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. Taşınmazın bir başka şehirde yer alması halinde ödemeler tüm belediyelerden sağlanabiliyor.

1 tane evi olan emlak vergisi öder mi?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com