2016 yılı kira gelirinde istisna tutarı!

2016 yılı kira gelir vergisi istisna tutarı

Taşınmaz mal kiralamalarında her yıl tespit edilen istisnadan yüksek gelir elde edenler vergilendiriliyor. Peki 2016 yılı kira gelirinde istisna tutarı nedir? İşte 2016 yılı kira gelirinde istisna tutarı…

Gelir Vergisi Kanunu’nun 70. maddesinde sayılan mal ve hakların gerçek kişiler tarafından kiraya verilmesinden sağlanan gelirler için kira gelir vergisi ödenmesi gerekiyor.

Vergiyi, belirlenen istisna bedelinden yüksek geliri olan kimseler beyanname vererek ödüyor. Bu bedel mesken ve işyerlerinde farklı miktarlarda tespit ediliyor.

Bir yıl içerisinde elde edilen gayrimenkul kira gelirleri, bir sonraki yıl vergiye tabi oluyor. Gelir Vergisi Kanunu esasları gereğince ödenmesi gereken bu vergi için her yıl istisna bedeli belirleniyor.

Kira gelir vergisinde uygulanan istisna tutarı, 290 seri nolu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile açıklandı. Peki 2016 yılı kira gelirinde istisna tutarı nedir? diyorsanız işte yanıtı…

2016 yılı kira gelirinde istisna tutarı…
Gelir Vergisi Kanununun 21 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan mesken kira gelirleri için uygulanan istisna tutarı, 2016 takvim yılında elde edilen kira gelirleri için 3 bin 800 TL olarak tespit ediliyor.

Engellilik indirimi tutarları, 2016’da uygulanmak üzere birinci derece engelliler için 900 lira, ikinci derece engelliler için 460 lira, üçüncü derece engelliler için 210 lira olarak tespit edildi.

Basit usule tabi olmanın genel şartlarından olan iş yeri kira bedeline ilişkin tutar, büyükşehir belediye sınırları içinde 6 bin 300 lira, diğer yerlerde 4 bin 200 lira olarak belirlendi.

Gelir vergisi oranları 2016!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com