2016 Torba Yasa’da neler var?

2016 Torba Yasa'da neler var

Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı, kamuoyunda torba yasa olarak bilinen bu tasarı, meclisten geçti. Peki 2016 Torba Yasa’da neler var? diyorsanız işte yanıtı…

2016 Torba Yasa’da neler var?
Hükümet Programı ve 2016 yılı Eylem Planı’nda yer alan bazı vaatlerin bulunduğu Gelir Vergisi Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapan 36 maddelik yasa tasarısı yarından itibaren
meclisten geçti. Peki 2016 Torba Yasa’da neler var? diyorsanız işte yanıtı…

Kanun kapsamında gelir vergisine yönelik birtakım düzenlemeler bulunuyor. Yapılan düzenlemelere göre, 26 yaşına kadar pasaport harcı alınmayacak, iş kuran gence 3 yıl vergi yok, polis ve uzmana gösterge artışı, memura doğumla yarı çalışma hakkı verilecek. Ayrıca geri dönüşüme dahil olacak imar mevzuatına aykırı yapılara da elektrik su bağlanması öngörülüyor.

Torba Yasa kapsamında gayrimenkul gelir vergisine kademeli vergi sistemi getirilmesi de bekleniyor. Bilindiği üzere mevcut gelir vergisinde, gayrimenkullerin iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde satılması halinde vergi ödemesi yapılıyor.

Ancak taşınmazın beş sene geçtikten sonra satılması halinde gelir vergisi ödenmiyor. Yapılan düzenleme ile 5 yıldan sonra satılan gayrimenkuller için de vergi ödenmesi planlanıyor.

Kademeli vergide;
Taşınmazın 2 yıl içinde satılması halinde değerinin yüzde 40’ı
Taşınmazın 3 yıl içinde satılması halinde değerinin yüzde 50’si
Taşınmazın 4 yıl içinde satılması halinde değerinin yüzde 60’ı
Taşınmazın 5 yıl ve sonrasında satılması halinde değerinin yüzde 75’i muaf tutularak geriye kalan değer üzerinden gayrimenkul gelir vergisi ödenecek.

Değer artışı kazancı vergisinde 5 yıl sınırı ne zaman kalkıyor?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com