2016 tapu hibe harcı!

2016 tapu hibe harcı

Bir malın mülkiyetinin hiçbir bedel ödenmeden başkasının mülkiyetine geçmesine hibe adı veriliyor. Peki tapu hibe harcı ne kadar? İşte 2016 tapu hibe harcı…

Tapu dairesine yapılan; Bir bedel ya da başka bir karşılık olmadan, bir malın mülkiyetinin bir başkasına devredilmesine hibe adı veriliyor. Hibe bağış olarakta ifade edilebiliyor.

Hibe işlemi için mülkiyet sahibinin gerekli belgeleri temin etmesi ve tapuda bağış harcının da ödemesi gerekiyor.Gayrimenkul hibesi bazı şartlara bağlanabiliyor.

Tapu hibe işleminde; bağışı yapan kimse, bağışı kabul eden kimseye bir takım mükellefiyetler yükleyebiliyor. Bunlar bir şeyi yapma şeklinde olabileceği gibi bir şeyi yapmaktan kaçınma şeklinde de olabiliyor.

Bağışta bulunacak kişi, gayrimenkulü çocuklarından birine ya da eşine bağışlaması halinde; diğer mirasçıların da saklı pay hakkı bulunuyor. Diğer mirasçılar bu duruma itiraz etme hakkına sahip oluyor. Bu durumda saklı pay hakları bağışlanamadığı için bu hakları korunuyor.Peki tapu hibe harcı ne kadar? İşte 2016 tapu hibe harcı…

Tapu ve Kadastro Harçları Listesine göre; Gayrimenkullerin ve mülkiyetten gayri ayni hakların bağışlanmasında, kanuni mirasçılar dışında intifa hakkından, kuru mülkiyet sahibi lehine ivazsız feragat edilmesinde ve süreli intifa haklarında süre dolarak intifa hakkının sona ermesinde kayıtlı değer üzerinden (Binde 68,31) harç tahsil ediliyor.

Buna göre 2016 yılında hibe işlemleri için binde 68,31 oranında harç ödemesi yapılıyor.

Tapu ve kadastro harçları 2016!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com