2016 Mayıs kira artış oranı hesaplama!

2016 Mayıs kira artış oranı hesaplama
Kira sözleşmesi 2016 Mayıs ayında yenilenen kiracıya mal sahibinin zam yapma hakkı doğuyor. Peki Mayıs ayında kiracıya mal sahibi ne kadar zam yapabilecek? İşte 2016 Mayıs kira artış oranı hesaplama…

2016 Mayıs kira artış oranı hesaplama!
Gayrimenkul kiralamalarında kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde kira bedelinde artış yapılıyor. Kira bedeline yapılacak bu artışlar Borçlar Kanunu esasları kapsamında yer alan esaslara göre hesaplanıyor.

Kanunen, meskendeki kiracıya yapılacak zam üretici fiyat endeksi oranlarından yüksek olamıyor. Ancak bu kural işyerleri için 2020 yılına kadar uygulanmıyor. Bu süre içerisinde işyerindeki kiracıya istenilen oranlarda zam yapılabiliyor.

Meskendeki kiracıya yapılacak zam hesaplamasında kullanılan ÜFE oranları her ayın başında Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor.

Nisan 2016 dönemine ait veriler, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklandı. Bu oranlardan on iki aylık ortalamalar baz alınarak Mayıs ayında kiracıya zam yapılabilecek.

2016 Mayıs kira artış oranı…
Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2016 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 0,52 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 1,27 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,87 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,47 artış gösterdi.

2016 Mayıs kira artış oranı hesaplama!
Yukarıdaki oranlardan on iki aylık ortalamalar baz alınarak kiraya zam yapılıyor. Buna göre geçtiğimiz kira döneminde kira bedeli 1000 TL olan kiracılar, yeni kira döneminde 1054,7 lira kira ödeyecek.

İşyeri kira artışı Mayıs 2016!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com