2016 kira gelir vergisi ödemeleri için son 10 gün!

2016 kira gelir vergisi ödemeleri için son 10 gün
Kira gelir vergisi, taşınmaz malını kiraya vererek gelir elde eden kimseler tarafından ödenen vergi oluyor. 1. taksit dönemi devam eden 2016 kira gelir vergisi ödemeleri için son 10 gün bulunuyor…

2016 kira gelir vergisi ödemeleri için son 10 gün!
Kira gelir vergisi, Gelir Vergisi Kanunu gereğince ödenmesi gereken vergiler arasında bulunuyor. Vergi taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen gelirler için ödeniyor.

Kira gelir vergisinin mükellefleri, her kira geliri elde eden mal sahipleri değil, bir yılboyunca elde edilen geliri istisna haddini aşan mal sahipleri oluyor.

2015 yılı istisnaları:
Konut kira geliri elde eden kişilerin, yıllık olarak tespit edilen istisna tutarının (2015 yılı için istisna tutarı 3.600 TL) altında kira geliri elde etmeleri halinde vergi dairesinde mükellefiyet kaydı açtırmasına ve beyanname vermesine gerek bulunmamaktadır.

Ancak bu bedelin üstünde gelir elde eden kimseler vergi mükellefi olarak beyanname verme ve ödeme yapmakla yükümlü oluyor.

İşyerinde ise kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını (2015 yılı için 29.000 TL) aşanlar vergi mükellefi oluyor.

Yukarıdaki istisna bedelinden yüksek oranda kira geliri olanlar 2016 yılı Mart ayında beyanname vererek ilk taksitini ödüyor. Buna göre kira gelir vergisi ödemeleri için son 10 gün bulunuyor.

Verginin ikinci taksit ödemeleri ise Temmuz ayında yapılıyor.

Kira gelir vergisi bankadan ödeme!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com